Mange polakker bliver udnyttet af danske arbejdsgivere

Hver tredje polak på det danske arbejdsmarked har oplevet at blive snydt af sin chef, viser undersøgelse

Tusindvis af polakker i Danmark oplever, at chefen snyder dem. For eksempel ved at give dem mindre i løn end aftalt eller ikke betale feriepenge. Samtidig får polakkerne i gennemsnit en væsentligt lavere løn end danskere i tilsvarende job.

Det viser den hidtil største undersøgelse blandt polakker i Danmark. Undersøgelsen er lavet af Ugebrevet A4, Avisen.dk og Fagbladet 3F.

I gennemsnit er månedslønnen for polske arbejdere 19.535 kroner. Det er 5000 kroner mindre end for de faglærte og ufaglærte i 3F. Og 12.000 kroner mindre end danskerne generelt.

Søren Kaj Andersen, centerleder ved Københavns Universitet og ekspert i udenlandsk arbejdskraft, forklarer forskellen.

- Årsagen er, at polakkerne oplever, at lønnen er god, selvom den kun ligger tæt ved mindstelønnen, fordi den er bedre end det, de kan tjene i Polen, siger han til Fagbladet 3F.

- Og samtidig er der nogle virksomheder, der spekulerer i at betale en lavere løn, siger Søren Kaj Andersen.

Ifølge undersøgelsen, hvor mere end 400 polakker har besvaret spørgsmål om deres løn- og arbejdsforhold, har hver tredje polak i Danmark "tit" eller "nogle gange" oplevet at blive snydt af deres chef.

Da der for tiden er omkring 40.000 polakker i Danmark, svarer det til, at over 10.000 er blevet bondefanget af deres chef.

At polakkerne bliver fuppet i så stort et omfang vækker harme i fagforbundet 3F. Forbundet har en del polske medlemmer, der blandt andet arbejder som håndværkere, rengøringsassistenter og chauffører.

- Jeg har det rigtigt skidt med, at polakkerne snydes af arbejdsgiverne. Det er i den grad i strid med de spilleregler og den kultur, vi gennem 100 år har opbygget på arbejdsmarkedet i Danmark, siger næstformand for Byggegruppen i 3F, Palle Bisgaard, til Ugebrevet A4.

- Vi hører jævnligt om, at selv om man for eksempel har aftalt 100 kroner i timen, så får de ansatte alligevel kun 80 eller helt ned til 60 kroner i timen, siger han.

/ritzau/