Mange syge fik ingen ret til sommerferie

Ny lovgivning sender 13.000 syge ud i ferie-roulette. Partier bag aftalen vil nu ændre loven

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

13.000 syge er i ressourceforløb, der er for mennesker på grænsen til førtidspension. Men for nogle af dem betyder det et år bundet derhjemme uden ret til ferie.

Det får nu flere partier bag indførelsen af ressourceforløbene til at ville ændre på reformen om førtidspension og fleksjob. Blandt andet Socialdemokraterne.

Det skriver Avisen.dk.

- Det er det, der sker ved store reformer. Det kan være, at man vedtager ting, der virker lidt tåbeligt, og det ser det her ud til at være. Jeg vil nu undersøge, om det var det, parterne faktisk aftalte. Hvis det er det, så må man bare være ærlig og sige, at det er noget skidt, siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn (S).

Læs også: Succes: Reform får flere svage borgere i fleksjob

I august var det 13.000 personer i ressourceforløb, viser tal fra jobindsats.dk

En af dem er Susanne Møller, der er syg og netop kommet tre år på ressourceforløb, hvor det skal undersøges, om hun skal have førtidspension. Hendes drømmeferie var to uger hos sin veninde, der har en hundekennel i Randers. Men det blev endnu en sommer på sofaen i Sydhavnen i København, for kommunen sagde nej til ferien.

Læs også: Udnyttet i fleksjob: Her er læsernes fortællinger

For hun har været fire år på sygedagpenge, og så har man ikke ret til ferie, når man kommer på ressourceforløb. Havde hun været på kontanthjælp i fire år i stedet, havde hun nu haft ret til fem ugers ferie.

Socialrådgiverformand: Syge har brug for pusterum

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau siger, at man kan diskutere, hvad der er ret og rimeligt i forhold til at optjene ret til ferie.

Læs også: Kommune om 17 arbejdsprøvninger: Alle muligheder skal udtømmes

- Men ud fra en ren socialfaglig vurdering er det vigtigt for alle mennesker, især for syge, at have mindst fire uger om året, hvor man er fri for pligter og kan restituere, siger hun.

Majbrit Berlau mener også, at ferie har stor betydning for familien og for muligheden for bare at kunne pleje sit netværk ved at besøge venner og familie i den anden ende af landet.

- Ferie giver mulighed for at skabe glæde og det har syge især brug for, siger Majbrit Berlau.

Den socialdemokratiske beskæftigelsesminister Mette Frederiksen var drivkraft i reformen om førtidspension og fleksjob, hvor ressourceforløbene indgår.

Læs også: Harm chef: Jeg NÆGTER at tage flere i senge-praktik

Men arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne Leif Lahn, siger at det virker fuldstændig urimeligt, at Susanne Møller ikke kan tage 14 dage til sin veninde.

Han mener, at forskellen på retten til ferie for dem, der før har været på sygedagpenge og kontanthjælp virker mærkelig.

- De store reformer Mette Frederiksen lavede, havde gode intentioner om at få mennesker ud på arbejdsmarkedet. Man kan stille spørgsmål ved, om det får nogen tættere på arbejdsmarkedet, at man ikke kan tage hjem til en veninde i Randers i 14 dage, siger han.

Læs også: Lotte søgte sengepraktik hos minister: Så kan han lære det

Leif Lahn vil nu tage fat i beskæftigelsesministeren for at få reglerne ændret.

"Systemet er for rigidt"

SF der var med til at lave aftalen i 2012, men arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge mener ikke, at reglerne om ferie specifikt blev drøftet. Han slår fast at også SF mener, at sygedagpenge bør give ret til at holde ferie under ressourceforløbet.

- Nu er vi opmærksomme på den skævhed, og vil tage det op ved den først givne lejlighed for at få det ændret. Det lægger et urimeligt pres på dem, der er i ressourceforløb, at en del af dem ikke kan holde ferie, siger han.

Radikales Sofie Carsten Nielsen medgiver, at systemet er blevet for rigidt.

- Jeg vil høre beskæftigelsesministeren til det og tage dialogen med parterne bag aftalen for at høre, om det virkelig var intentionen, siger Sofie Carsten

Og Radikale får følgeskab af Liberal Alliance. Beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen vil også tage fat i beskæftigelsesministeren for at få undersøgt sagen.

I Venstre, der også stemte for reformen, henviser arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen til Socialdemokraterne og Radikale Venstre, som fremsatte forslaget. Han har i øvrigt ingen kommentarer, siger han til Avisen.dk.

Læs også: Joachim B. kræver ny reform af førtidspension: Det skal være mere attraktivt at arbejde

40 kommentarer
Vis kommentarer