38 procent – eller lidt over en tredjedel af p-pillebrugerne mellem 15 og 25 år bruger de såkaldte 3. og 4. generationspiller, selvom Sundhedsstyrelsen anbefaler noget andet.
Ifølge en undersøgelse fra medicinalfirmaet Pfizer skal årsagen bl.a. findes i, at de unge kvinder ikke synes, de har fået nok information fra deres egen læge.
Tilbage i 2012 anbefalede Sundhedsstyrelsen læger, at de som udgangspunkt skulle udskrive 2. generationspiller, da de giver den laveste risiko for blodpropper.
Professor advarer mod nye p-piller
Men læger bør skelne mellem kvinder, der skal til at begynde på p-piller og kvinder, der gennem længere tid har været på p-piller, mener Michael Dupont, der er formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg:
- De nye, som skal starte en behandling, bør starte med 2. generationspillerne. Og så kan lægerne fortælle om risici til dem, der allerede er i behandling med 3. og 4. generationspillerne, siger han til Ekstra Bladet.
Forskere efter skræmmehistorie: Du kan roligt tage p-piller
Det har professor Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet dog en lidt mere sort/hvid holdning til:
- Uanset hvor lang tid, man har brugt p-piller, er ens risiko for blodpropper altid højere end hos kvinder, der ikke bruger p-piller. Så selvom man trives på en anden type p-pille og har taget den i årevis, bør man skifte til 2. generationspiller, siger han.
Er det skadeligt at udsætte menstruationen med p-piller?
Over halvdelen af de unge kvinder i Pfizers undersøgelse svarer, at de ikke føler sig godt nok informeret af deres egen læge. Men Michael Dupont mener, at lægerne gør deres arbejde fint:
- Lægerne er dygtige nok til at informere brugerne om risici. Derudover kan man sige, at hvis Sundhedsstyrelsen ikke mente, det var forsvarligt at benytte 3. og 4. generationspillerne, ville de blive forbudt.
Undersøgelsen er foretaget blandt 730 kvinder mellem 15 og 25 år samt 302 mødre til yngre p-pillebrugere.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.