Mange yngre kvinder tager stadig de farligste p-piller

En tredjedel af de yngre p-pillebrugere tager stadig 3. og 4. generationspiller, selvom Sundhedsstyrelsen tilbage i 2012 anbefalede læger at udskrive 2. generationspillerne

38 procent af yngre, danske kvinder tager andre p-piller end dem, Sundhedsstyrelsen anbefaler.
38 procent af yngre, danske kvinder tager andre p-piller end dem, Sundhedsstyrelsen anbefaler.

38 procent – eller lidt over en tredjedel af p-pillebrugerne mellem 15 og 25 år bruger de såkaldte 3. og 4. generationspiller, selvom Sundhedsstyrelsen anbefaler noget andet.

Ifølge en undersøgelse fra medicinalfirmaet Pfizer skal årsagen bl.a. findes i, at de unge kvinder ikke synes, de har fået nok information fra deres egen læge.

Tilbage i 2012 anbefalede Sundhedsstyrelsen læger, at de som udgangspunkt skulle udskrive 2. generationspiller, da de giver den laveste risiko for blodpropper.

Kvinder, der tager de nyeste generationer af p-piller, har dobbelt så stor risiko for at få en blodprop i benene eller i lungerne sammenlignet med de kvinder, der tager de ældre typer p-piller. (Foto: Thomas Borberg). Sundhed Professor advarer mod nye p-piller

Men læger bør skelne mellem kvinder, der skal til at begynde på p-piller og kvinder, der gennem længere tid har været på p-piller, mener Michael Dupont, der er formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg:

- De nye, som skal starte en behandling, bør starte med 2. generationspillerne. Og så kan lægerne fortælle om risici til dem, der allerede er i behandling med 3. og 4. generationspillerne, siger han til Ekstra Bladet.

Ro på. Du skal ikke frygte dine p-piller, fastslår forskere (Foto: Colourbox) Samfund Forskere efter skræmmehistorie: Du kan roligt tage p-piller

Det har professor Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet dog en lidt mere sort/hvid holdning til:

- Uanset hvor lang tid, man har brugt p-piller, er ens risiko for blodpropper altid højere end hos kvinder, der ikke bruger p-piller. Så selvom man trives på en anden type p-pille og har taget den i årevis, bør man skifte til 2. generationspiller, siger han.

(Arkivfoto: Thomas Borberg) Videnskab Er det skadeligt at udsætte menstruationen med p-piller?

Over halvdelen af de unge kvinder i Pfizers undersøgelse svarer, at de ikke føler sig godt nok informeret af deres egen læge. Men Michael Dupont mener, at lægerne gør deres arbejde fint:

- Lægerne er dygtige nok til at informere brugerne om risici. Derudover kan man sige, at hvis Sundhedsstyrelsen ikke mente, det var forsvarligt at benytte 3. og 4. generationspillerne, ville de blive forbudt.

Undersøgelsen er foretaget blandt 730 kvinder mellem 15 og 25 år samt 302 mødre til yngre p-pillebrugere.

12 kommentarer
Vis kommentarer