Debatten om mundbind raser disse dage.
Torsdag skal der bæres mundbind mange steder, når man bevæger sig ud i det offentlige rum.
Men flere savner klokkeklar dokumentation for, at mundbind er et effektivt værnemiddel i kampen mod coronasmitte.
Debatten er især blusset op, da et storstilet dansk studie i sidste uge blev afvist af tre internationale lægetidsskrifter. Offentligheden nægtes fortsat indblik i studiets resultat, hvilket har skabt stor vrede hos forskere og politikere.
Thulesen Dahl: Udskyd mundbindskrav til vi ved det virker
Forsker raser: Mundbind-undersøgelse burde være offentliggjort
Vi har dokumentation
Senest blev Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på mandagens pressemøde spurgt til dokumentation for, at mundbind virker.
- Dokumentationen er der. Den er ikke perfekt. Vi mangler stadig dokumentation. Men vi har rigeligt til at anbefale det, lød det fra Brostrøm.
- Det er ikke symbolpolitik. Vi har dokumentation for, at det har supplerende effekt i forhold til yderligere forebyggelse af smitte. Det er et supplement, ikke en erstatning, for de øvrige tiltag, vi har, uddybede han.
Dansk forsøg om effekten af mundbind i stormvejr
Her er den
Ekstra Bladet har bedt Sundhedsstyrelsen lægge den dokumentation frem, som Søren Brostrøm refererer til. I et skriftligt svar henviser styrelsen til sin egen rapport om mundbind fra 21. august i år.
I den kaster Sundhedsstyrelsen bolden videre til lægetidsskriftet The Lancet, der i juni publicerede en oversigts-konklusion af i alt 29 studier.
'Samlet blev det estimeret, at risikoen for at blive smittet med covid-19 var nedsat med 66 % blandt personer, der brugte mundbind eller åndedrætsværn,' lyder dommen.
Sundhedsstyrelsen henviser også til én anden undersøgelse baseret på i alt ni studier fra tidsskriftet Cochrane, hvor man har undersøgt effekten for smitte i forhold til influenza.
'Samlet fandt review-opdateringen en lettere nedsat risiko for influenza-lignende symptomer og for laboratorie-verificeret influenza blandt brugere af mundbind sammenlignet med personer, der ikke brugte mundbind,' lyder konklusionen heri.
For sundhedsmedarbejdere, der bruger mundbind, var risikoen for at blive smittet således reduceret med 63 procent.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Ingen evidens
Selv kalder styrelsen kliniske lodtrækningsundersøgelser for 'de mest pålidelige undersøgelser til at vurdere effekten for brug af mundbind'.
Men selve vurdering af validiteten af det kliniske studie fra Cochrane lyder sådan i Sundhedsstyrelsens egen rapport:
'Samlet set konkluderes det, at der ikke blev fundet evidens for, at brug af mundbind nedsætter forekomsten af akut luftvejssygdom blandt brugerne.'
Ligeledes lyder konklusionen fra observationelle studie fra The Lancet:
'Evidensgrundlaget for konklusionerne vedrørende effekt af brug af mundbind var af lav kvalitet, da der ikke var tale om kliniske lodtrækningsstudier.'