Manu efter hård kritik af sociallov: Mit forslag lever stadig

Socialministeren vil ikke afvise, at markante ændringer af serviceloven bliver til noget - sagen er alene sparket til 'politisk hjørne'

- Nu kunne jeg se på høringssvarene, at de ikke er just positive, så tænker jeg at for at imødekomme den kritik, så må vi i ordførerkredsen sætte os ned og se på, hvordan vi kan imødekomme det, og hvad der skal ske fremover, siger Manu Sareen (RV) efter kritikken af hans nye servicelov. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
- Nu kunne jeg se på høringssvarene, at de ikke er just positive, så tænker jeg at for at imødekomme den kritik, så må vi i ordførerkredsen sætte os ned og se på, hvordan vi kan imødekomme det, og hvad der skal ske fremover, siger Manu Sareen (RV) efter kritikken af hans nye servicelov. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)

Selv om socialminister Manu Sareen (RV) tirsdag morgen sparkede sit eget lovforslag om serviceloven til hjørne, kan forslaget sagtens blive til virkelighed alligevel. Det afslører han i et interview med Ekstra Bladet:

- Du siger til Danmarks Radio, at du nu trækker lovforslaget tilbage til ordførerkredsen. Hvad betyder det?

- Det betyder, at jeg udsætter fremsættelsen af lovforslaget. Det er det første.

Socialminister Manu Sareen (R) arbejder sammen med sine embedsfolk på en ændring af serviceloven, der kan få store konsekvenser for syge og handicappede danskere (Foto: Lasse Kofoed). Samfund Manus nye lov truer 320.000 danske diabetikere

- Og nu kunne jeg se på høringssvarene, at de ikke er just positive, så tænker jeg at for at imødekomme den kritik, så må vi i ordførerkredsen sætte os ned og se på, hvordan vi kan imødekomme det, og hvad der skal ske fremover.

- Betyder det, at lovforslaget skal skrives om?

- Hvis vi skal ind og svare på nogle af de kritikpunkter der er, så er vi nødt til at lave nogle af tingene om. Men det kan jeg først sige, når jeg har været inde og tale med mine ordførere den 27. januar.

- Har du politisk opbakning til at trække loven tilbage eller tror du, vi kommer til at snakke sammen igen om det her lovforslag om en måned?

- Det kan jeg jo ikke vide. Nu har jeg et møde den 27. januar med ordførerne, og så må vi se, hvad vi bliver enige om.

- Med andre ord: Du afviser ikke, at lovforslaget bliver til virkelighed?

- Lige nu har jeg udskudt fremsættelsen, og nu er jeg nødsaget til at sidde sammen med mine ordfører. Og jeg er nødsaget til at se på, hvordan vi kan imødekomme kritikken, for det vil vi jo gerne.

Astrid Lequime er mor til den handicappede dreng Noah. Og selv om hun forsøger at holde humøret højt, er det blevet sværere. Politikerne har nemlig travlt med at gøre mindre for de svageste, som blot er til besvær, mener hun. (Foto: Jan Unger/Polfoto) Samfund Handicappede føler sig truet: Nu er politikere i tvivl om ny servicelov

- Derfor er vi nødsaget til at se på det en gang til. Hvad der så sker herefter, det kan jeg jo ikke sige.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Derfor slagter de loven

Da høringsfristen for en ændring af den såkaldte servicelov udløb mandag, fik Manu Sareen en stor bunke af meget negative høringssvar på sit bord.

Ekstra Bladet har modtaget og læst de fleste af svarene fra en lang række af organisationer. Og bortset fra Kommunernes Landsforening og enkelte andre høringspartnere er kritikken voldsom.

Allerede i december kunne Ekstra Bladet fortælle, at organisationer som LEV, Diabetesforeningen og Spastikerforeningen oplevede lovforslaget som en klar forringelse for landets svageste borgere.

Forslaget giver nemlig kommunerne meget stort spillerum til at skære ned og helt fjerne hjælp til syge og handicappede. Og det forringer markant retssikkerheden, fordi borgernes mulighed for at klage enten er helt fjernet eller dårligt beskrevet i loven.

Den kritik går nu igen svarene fra flere end 20 organisationer, der kalder lovforslaget uigennemtænkt, sjusket lavet og en klar forringelse for borgerne. Flere foreslår direkte at smide lovforslaget direkte i skraldespanden.

Planen er, at loven skal træde i kraft 1. januar 2016 og har indtil nu haft opbakning fra alle partier i Folketinget bortset fra Enhedslisten.

- Min frygt er, at – trods alle gode intentioner – så ender syge og handicappede med at stå svagere end i dag.

- Det bliver i stedet op til kommunens gode vilje eller mangel på samme, om det her område bliver prioriteret, har Stine Brix fra Enhedslisten tidligere udtalt til Ekstra Bladet.

- Hvilken del i kritikken er det du er enig i, siden du nu udsætter fremsættelsen?

- Der er mange ting...

- Men helt konkret: Hvad er det du er utilfreds med?

- Der er mange ting. Der er hele det om tilbudsvifte, og der er også det der om klagemulighed.

- Nu nævner du selv tilbudsviften. Hvad er det, som du som minister synes er kritisk med den?

- Prøv at høre. Helt overordnet er der bare kritik...

- Ja, men nu nævner du selv tilbudsviften, og så vil jeg gerne høre, hvad det er, der præcist har gjort indtryk ved dig der?

- Det er, at man ikke mener, det er den rette vej at gå at lave sådan en tilbudsvifte og at man hellere skal lave en individuel vurdering. Det er noget af det. Men der er meget kritik.

- Ja, der er også kritik af den manglende ankemulighed for borgerne, og at lovforslaget giver kommunerne spillerum til at skære servicen helt ned for de svageste. Hvordan kan du tage så meget fejl med det her lovforlag, når du selv siger, du har været i dialog med dem (patient- og handicaporganisationer, red.), der nu kritiserer lovforslaget i stykker?

- Ja, men det (dialogen, red.) er sket ud fra den enkle betragtning - som jeg også tror, de skriver et sted - at de synes faktisk, at det her var fornuftigt også.

- Hvad synes de var fornuftigt?

- De synes, der var elementer i lovforslaget, der var fornuftigt, og så er der jo ikke noget odiøst i, at man så dykker ned i det og så ser på, at det her ikke er den vej, som man ville gå.

- Det, der bekymrer mig mest, er, at den her retorik kommer fra Socialdemokratiet og Venstre. Store partier, der før i tiden havde en vis empati for folk, der faldt uden for systemet og ikke kunne gøre for deres livssituaton, siger Astrid Lequime, der er mor til en alvorligt syg dreng. (Foto: Jan Unger) Samfund Handicappede og syge: Ny lov vil stjæle vores velfærd

- Det synes jeg et eller andet sted betegner en høring, nemlig at man hører de involverede parter. Jeg ved godt, det kan komme som en overraskelse, men vi lytter rent faktisk, når vi laver en høring.

 

Sådan ændres loven

Alle partier - bortset fra Enhedslisten - har været med i drøftelserne om en revidering af servicelovens regler om hjælp til voksne.

Baggrunden for lovforslaget er de økonomiske aftaler mellem staten og kommunerne for 2014 og 2015. Her er det aftalt, at serviceloven skal gøres mere enkel og fleksibel for kommunerne.

Vedtages forslaget placeres borgerne fremover i tre sociale kasser - og kommunerne får store muligheder for at træffe afgørelser bygget på skøn frem for retskrav til den enkelte borger.

Borgerne kan fortsat klage til Ankestyrelsen over det juridiske arbejde, som kommunerne har lavet deres skøn ud fra.

Derimod kan borgerne ikke klage over, den socialkasse de er kommet i. Og kommunernes rammer for at skønne er så store, at borgerne - ifølge kritikerne - reelt ikke får mulighed for at få ændret selv meget væsentlige beslutninger.

Regeringen mener trods kritikken, at serviceloven fremover bliver en mere fleksibel lov, som kommer både borgerne og kommunerne til gavn. Det bliver nemmere at tage individuelle hensyn til den enkelte, mener politikerne.

Lovforslaget er til høring frem til 19. januar 2015 og skal efter planen træde i kraft 1. januar 2016.

0 kommentarer
Vis kommentarer