Manu Sareen: Hjemløse udlændinge skal ind i varmen

Hjemløse EU-borgere har siden 2007 ulovligt været holdt ude af de offentlige herberger - nu lukker radikal minister dem ind igen

Det har de seneste år været en kold fornøjelse at leve som hjemløs EU-borger i Danmark. For modsat danske hjemløse er EU-borgerne ulovligt blevet holdt ude af herbergerne. (Foto: Sif Meincke/Polfoto)
Det har de seneste år været en kold fornøjelse at leve som hjemløs EU-borger i Danmark. For modsat danske hjemløse er EU-borgerne ulovligt blevet holdt ude af herbergerne. (Foto: Sif Meincke/Polfoto)
Følg Samfund

- Sov i parken eller på en bænk - du kan ikke være her!

Sådan har beskeden de seneste år lydt, når hjemløse EU-borgere har forsøgt at finde ly på et offentligt herberg eller private overnatningssteder, der modtager offentlig støtte.

Karen Jespersen: Vi er ikke en varmestue
Det var den daværende velfærdsminister Karen Jespersen (V), der tilbage i 2007 besluttede, at denne gruppe af hjemløse ikke skal lukkes ind, hvis der er offentlige penge bag tilbuddet om et nattely.

Hun frygtede, at Danmark blev 'varmestue' for østeuropæiske EU-borgere. Og hvis denne gruppe af hjemløse alligevel blev lukket ind, skulle pengene tages fra herberget, mente ministeren.

Men nu viser det sig ifølge avisen Information, at den praksis efter EU-retten er ulovlig.

Manu: De skal lukkes ind
Kursændringen kommer fra socialminister Manu Sareens (R) ministerium, der netop har sendt en besked ud til alle kommuner. Flere gange siden 2007 har reglerne også været til debat, dog uden at de skiftende socialministre har grebet ind.

I notatet fremgår det, at hjemløse EU-borgere ikke pr. automatik kan afvises, alene fordi de intet job eller opholdsgrundlag har i Danmark. Det er heller ikke noget krav, at man har et sygesikringsbevis - alene et pas eller id-kort fra et andet EU-land er nok.

DOKUMENTATION: Her er notatet fra ministeriet

Som udgangspunkt har alle EU-borgere nemlig ret til at opholde sig i Danmark og blive behandlet på lige fod med danske hjemløse, mener ministeriet.

Allerede 6. maj 2014 svarede Manu Sareen det samme til Folketingets Retsudvalg, men det er først nu, at ministeriet har meldt sin politik ud til kommunerne.

Socialchef: Alle har fået hjælp
I blandt andet Københavns Kommune tager man meldingen til efterretning og ændrer instrukserne på byens herberger.

- Det drejer sig om meget få personer, siger administrerende direktør i socialforvaltningen, Anette Laigaard, til Information.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

GADEJURISTEN: Nu må kommuner rette ind

Og hun mener ikke, at den tidligere, ulovlige praksis har skadet EU-borgere, som er blevet sendt ud i kulden igen:

- De, der ikke er kommet ind på herbergerne, har fået hjælp andre steder, vurderer hun.

Den udtalelse afvises dog af klart Kirkens Korshær, der vurderer, at EU-borgerne ofte har været henvist til at sove i det fri, f.eks. i de københavnske parker.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+