Mareridts-bakterie findes allerede i Danmark

Forskere i USA har for første gang fundet en person, der bærer den resistente bakterie mcr-1

Hør om bakterien her

Det kan lyde som den rene dommedagsprofeti, når forskere i USA oplyser, at de har fundet et tilfælde af den multiresistente coli-bakterie mcr-1.

Og det er da heller ikke blot for dramatikkens skyld, at forskere og eksperter kalder den særlige bakterie for mareridtsbakterien. Den gør nemlig al behandlig med ellers effektivt antibiotikum virkningsløst. I hvert fald løber vi efterhånden tør for muligheder. Og i enkelte tilfælde findes der slet ikke nogen form for antibiotika, der kan slå bakterien ihjel.

Se også: Forskere slår alarm: Superbakterie dukker op i USA

I Danmark har bakterier med mcr-1 allerede vist sig hos personer tilbage i 2011 og 2014. Disse tilfælde var dog af typen ESBL og kunne derfor behandles carbapenemer, altså almindelig antibiotika.

Ikke flere trin på trappen
Familien af resistente bakterier kaldes CRE. CRE har i årevis været til stede i USA, men det er første gang, at man finder en person, der bærer på en bakterie, der ikke kun er resistente for penicilliner, cephalosporiner og carbapenemer, men samtidig også er resistant for colistin.

- Hvis man forestiller sig en trappe, hvor de følsomme colibakterier, der kan bekæmpes med penicillin ligger på nederste trin, så er bakterierne blevet gradvist stærkere som følge af en ren forsvarsmekanisme. Vi står nu på det øverste trin og har ikke flere muligheder for at træde længere op og bekæmpe denne specifikke bakterie, fortæller Robert Skov, overlæge på Serum Insituttet.

Overlæge Robert Skovs 'trappe'.
Overlæge Robert Skovs 'trappe'.
 

Se interviewet med Robert Skov øverst i artiklen og hør mere om konsekvenserne af bakterien på dansk jord.

Fundet understreger en alarmerende udvikling, der ifølge forskere vil betyde, at antibiotika mister sin effekt, og at mennesker derfor igen kan dø af selv mindre infektioner.

- Det her viser os, at vi snart er nået til vejs ende for antibiotika. Det kan betyde, at vi vil se patienter, som vi ikke kan behandle mod selv den mest simple urinvejsinfektion, siger Tom Frieden, chef for USA's Center for Sygdomsforebyggelse CDC, til Washington Post.

Personen, der bærer dette nyligste tilfælde af bakterien, er en 49-årig kvinde fra delstaten Pennsylvania.

49 kommentarer
Vis kommentarer