Margit på vej fra stalden til køkkenet

VISIONEN MED MARGIT: Den underbetalte, tidligere landbrugsmedhjælper på vej mod job i kantine eller sandwich-bar

59-årige Margit Christensen ville helst fortsætte med at gå hjemme som arbejdsløs frem til sin efterlønsalder i maj 2018. (Foto René Schütze)
59-årige Margit Christensen ville helst fortsætte med at gå hjemme som arbejdsløs frem til sin efterlønsalder i maj 2018. (Foto René Schütze)
Følg Samfund

Hen over jule- og nytårsdagene blev hun landskendt, da Ekstra Bladet afdækkede hendes knap 45 år lange karriere som stærkt underbetalt landbrugsmedhjælper på den i danske landbrugs- og slagteriorganisationer så fremtrædende Jens Esp Sørensens gård i Vestbjerg mellem Aalborg og Brønderslev. Hun var endda så underbetalt, at Den Kristelige Fagbevægelse, Krifa, ifølge reglerne om dagpenge ikke kunne udbetale hende arbejdsløshedsunderstøttelse, selv om hun havde betalt fagforeningskontingent igennem 16 år.

TV: Margit får sine dagpenge

Nu er 59-årige Margit Christensen så småt ved at tage fat på et nyt kapitel i sit arbejdsliv, som begyndte, da hun var 14 år, med fysisk krævende arbejdsdage af 10-12 timers varighed i stalden og på markerne omkring afdøde Jens Esp Sørensens nu solgte gård.

- Jeg klager ikke, tingene går vist planmæssigt, lyder det med vanlig beskedenhed fra den nordjyske kvinde, da Ekstra Bladet taler med hende for første gang, siden hun for snart fem uger siden fik vished for, at hun alligevel kunne få dagpenge, efter at Krifa og sønnen til hendes nu afdøde arbejdsgiver havde indgået forlig.

Ikke en gang 9. klasses eksamen
Således har Margit Christensen i runde tal fået 3.000 kroner mere ind på bankkontoen hver måned, siden hun blev arbejdsløs 1. november i fjor.

- Hvor jeg førhen fik cirka 7.000 udbetalt, går der nu omkring 10.000 ind på kontoen hver måned efter skat. Det er udmærket, selv om jeg helst havde fortsat med at få løn i mit gamle job, indtil jeg kan gå på efterløn om et par år. Som det er nu, er jeg nemlig ikke berettiget til efterløn, fortæller Margit Christensen, der bor sammen med sin storesøster i det samme hus, som deres far boede i, da de to søstre som børn blev ansat på gården.

Krifa-boss åbner kassen på klem

Margit Christensen har kun den uddannelse, det hårde arbejdsliv i Jens Esp Sørensens dyrebesætning og på markerne omkring gav hende.

- Jeg nåede ikke en gang at få en 9. klasses eksamen, så mine kvalifikationer er nok begrænsede, som hun bemærker med henvisning til, at hun har været til to gange én times Jobvision-møde betalt og foranstaltet af Krifa med henblik på at kunne sende den snart 60-årige kvinde ud i et nyt job.

Gerne smørrebrødsjomfru
Slidgigten i det ene knæ er dog så markant, at Margit Christensen sagtens kunne leve med at skulle forblive hjemmegående frem til pensionsalderen.

- Jeg forstår ikke, hvorfor folk som mig, der har en vis fysisk slitage, absolut skal ud på arbejdsmarkedet igen i så sen en alder, mens andre, der gerne vil arbejde, ikke kan få lov.

- Men når det så åbenbart skal være sådan, må det gerne blive i en kantine eller en sandwich-bar som smørrebrødsjomfru, tilføjer Margit Christensen med henvisning til, at de første møder hos Jobvision har drejet sig om god hygiejne i forbindelse med arbejdsfunktioner, hvor fødevarer indgår.

Jeg tænkte ikke over det

Margit Christensen er godt tilfreds med den behandling, hun siden Ekstra Bladets afdækning af sagen har fået af Krifa og hendes tidligere arbejdsgivers søn og svigersøn. De to sidstnævnte har bl.a. bestyret boet efter Jens Esp Sørensen.

- Jeg kan kun få efterløn fra 1. maj 2018, hvis jeg får et nyt job inden for en overskuelig fremtid. Så det håber jeg på, for jeg vil meget gerne kunne gå på efterløn om tre år og et par måneder, siger den arbejdsløse landbrugsmedhjælper.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.