Marina raser: Julehjælpskasse fyldt med svinekød

Marina Paulsen forstår ikke, hvorfor det ikke er muligt at vælge svinekød fra, hvis man søger om julehjælp

En familie fra Syrien i Næstved fik masser af svinekød i julehjælpskassen. Privatfoto
En familie fra Syrien i Næstved fik masser af svinekød i julehjælpskassen. Privatfoto

En flæskesteg, julemedister, leverpostej og to pakker hakket kalv og flæsk fik Marina Paulsen til tasterne.

En familie fra Syrien, Marina kender, havde søgt om julehjælp. De holder jul, og de kan derfor glæde sig over, at der i kassen, der var betalt af foreningen Svovlstikkerne, var kartofler, appelsiner, hakket oksekød og en and.

Men kassen var også fyldt med svin, som familien altså ikke spiser.

- Julehjælp bliver givet, uanset om man er kristen, muslim, jøde eller ateist. Men den her familie ringede allerede til mig sidste år, fordi de ikke forstod, hvorfor de fik så meget svinekød. Og det har de så fået igen i år. Men ellers er de meget taknemmelige for den hjælp, de får af mange danskere, siger 50-årige Marina, til Ekstra Bladet, der er stifter af Venligboerne Næstved.

Det fik Marina til at skrive et opslag på Facebook med overskriften 'ET LILLE SURT OPSTØD OM JULEHJÆLP',

Gør svin valgfrit
Marina har hentet svinekødet hos den syriske familie. Hun spiser dog ikke selv svinekød, men det er der andre i hendes familie, der gør.

Men hun er ærgerlig over, at familien igen skulle stå med favnen fuld af svin. Især fordi hun allerede sidste år forsøgte at gøre Svovlstikkerne opmærksomme på problemet.

- Jeg kontaktede en af dem, der står for Svovlstikkerne og spurgte, om de var klar over, at muslimerne så også får svinekød - og at der også er danskere, der ikke spiser svinekød. Det ville være så simpelt, at når man alligevel ansøger og afleverer cpr-nummer, at man også kunne sætte et kryds på en liste, om man ønsker svinekød, kylling eller vegetar, siger hun og tilføjer:

- Men det virker til, han har haft travlt og har glemt det. Han er ellers et godt menneske.

Artiklen fortsætter under artiklen ...

Førtidspensionerede Marina Paulsen har for andet år i træk måttet hjælpe en familie af med svinekød, de har fået i julehjælp, fordi de ikke spiser svin. Privatfoto
Førtidspensionerede Marina Paulsen har for andet år i træk måttet hjælpe en familie af med svinekød, de har fået i julehjælp, fordi de ikke spiser svin. Privatfoto

For Marina handler det faktisk ikke om, hvorvidt muslimer skal få julehjælp eller ej - det handler om, at det ikke giver mening at give mad til fattige. De kan eller vil alligevel ikke spise den.

- Jeg ved godt, der er mange, der spiser svinekød juleaften. Jeg forstår godt, at det ryger med, når man laver en standardjulepakke. Men man giver julehjælp, for at de kan bruge det og spise det. Og jeg håber bare, at man fremover kunne sige ja tak til svinekød, kylling eller vegetarmad.

Trådt over grisetæerne
Marinas opslag på Facebook, hvor hun retter en kritik mod, at mange af de indsamlede penge til julehjælp går til svinekød, har fået over 2800 kommentarer og 315 delinger.

Som hun selv skriver i en opdatering af Facebook-opslaget, lader det til, hun har trådt en del over 'grisetæerne'. Og hun er mildest talt chokeret over de mange vrede reaktioner.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslag:


- Hvor står det skrevet henne, at den danske jul er lig med svinekød og flæskesteg? I den danske julesang 'Sikken voldsom trængsel og alarm' synger vi 'gåsestegen er til bag'ren send'. Og mange spiser jo andesteg eller kalkun.

- I hvilken lov, regel eller bibel står der noget om, at flæskesteg og medister skulle være så vigtigt, for at man er dansker, og at man kan tillade sig at holde jul?, siger Marina.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Svovlstikkerne lørdag aften, og det har heller ikke været muligt at tale med familien, der modtog julehjælp.

Ved indsamlingen tilbage i november blev der slået noget af en rekord. På cirka en time lykkedes det de to erhvervspaneler i København og Jylland at samle over 11 mio. kr. ind til julehjælp til danske underprivilegerede børn

4562 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere