Markant flere voksne vaccineres mod mæslinger

Ti er smittet med mæslinger i Danmark i 2019, hvor et stigende antal voksne har taget imod gratis vaccine.

De første måneder af 2019 har budt på en markant stigning i antallet af voksne, der gratis lader sig MFR-vaccinere.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) onsdag i en pressemeddelelse.

Her mener man, at stigningen hænger sammen med de meget omtalte udbrud af mæslinger i blandt andet Danmark, hvor indtil videre ti personer er smittet.

I årets første måneder har næsten 6500 voksne taget imod tilbud om at blive MFR-vaccineret gratis.

Det er over dobbelt så mange som i 2018. Her tog 3600 personer imod den gratis vaccine, som blev mulig 1. april samme år.

I forbindelse med de mange vaccinationer har SSI observeret, at mange uden for målgruppen også lader sig vaccinere.

- Vi vil derfor gerne minde om, at hovedmålgruppen for MFR-vaccination er voksne personer, der er født fra 1974 til 1986, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI i meddelelsen.

MFR-vaccinationsprogrammet blev først introduceret i 1987, men ikke alle tog imod tilbuddet om at blive vaccineret efterfølgende.

Knap halvdelen, som er blevet vaccineret i 2019, er født i 1974 eller tidligere, viser tallene.

- Hvis man er født før 1974, kan man dog godt blive gratis vaccineret, hvis lægen vurderer, at man har behov for vaccination, siger Peter Henrik Andersen i meddelelsen.

- Desuden er målgruppen voksne personer født i 1986 og senere, som har været omfattet af programmet, men som ikke er blevet vaccineret, siger Peter Henrik Andersen.

Også i udlandet har der været meget fokus på mæslinger i 2019 - blandt andet i Ukraine, hvor titusinder er blevet smittet, og i New York, hvor der i en forstad er blevet indført forbud mod uvaccinerede børn på offentlige steder.

Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der i sjældne tilfælde kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse og hjernebetændelse.