Marokko bremser åbning af første Ikea-varehus

Årsagen er angiveligt den svenske regerings planer om at anerkende et omstridt territorium som selvstændigt

Myndighederne i Marokko har blokeret for åbningen af landets første Ikea-varehus, skriver Reuters.

Ifølge en meddelelse fra indenrigsministeriet i det nordafrikanske kongedømme skyldes beslutningen, at den svenske møbelgigant mangler en nødvendig tilladelse.

Men årsagen er ifølge en nyhedshjemmeside med tilknytning til kongehuset af politisk karakter.

Standsningen af Ikea skyldes angiveligt, at Sveriges regering har planer om at anerkende Vestsahara som et selvstændigt land.

Vestsaraha, der ligger ud til Atlanterhavet syd for Marokko, var frem til 1975 en spansk koloni. Da spanierne trak sig ud, rykkede blandt andet Marokko ind og besatte dele af området.

I dag kontrollerer Marokko cirka to tredjedele af området, som primært udgøres af ørken, men som også indeholder betydelige naturrigdomme.

Marokkos beslutning om at standse Ikeas planer i landet blev taget på et hasteindkaldt møde mandag, hvor repræsentanter for otte af landets politiske partier deltog.

Det første varehus skulle have været på 26.000 kvadratmeter og være åbnet i slutningen af året i Zenata, der ligger mellem Casablanca og hovedstaden Rabat.

Fire andre varehuse skulle herefter bygges i andre marokkanske byer.

Sveriges regering har endnu ikke meldt officielt ud, at den vil anerkende Vestsahara, men gør den det, vil den være et blandt mange lande, der anerkender landet, der også har sæde i Den Afrikanske Union.

Det svenske parlament, Riksdagen, vedtog i 2012, at den svenske regering skulle anerkende 'den sahrawiske arabiske demokratiske republik (Vestsahara) som en fri og selvstændig stat'.

På den baggrund fremsatte Enhedslisten i 2014 et beslutningsforslag i Folketinget, der skulle tvinge regeringen til at anerkende Vestsaraha.

Forslaget blev stemt ned af et flertal i Folketinget.

0 kommentarer
Vis kommentarer