Annonce:
Annonce:

Martine faldt på hovedet: Derfor skal du bruge hjelm

En 17-årig norsk pige står frem med sin historie for at opfordre andre til at bruge hjelmen

Lægerne måtte fjerne dele af Martines hjerne for at hun kunne overleve faldet. Foto: Privat
Lægerne måtte fjerne dele af Martines hjerne for at hun kunne overleve faldet. Foto: Privat
Annonce:
Følg Samfund

Norske Martine Elise Bjunes liv ændrede sig brat, da hun en eftermiddag i  oktober 2012, som så mange gange før, steg på sit skateboard.

Den 17-årige skulle hente kattemad med sin mor, men hun nåede ikke længere end få meter fra deres hus, før en voldsom ulykke kastede den unge pige ind i to et halvt års hospitalsliv.

- Hun faldt direkte på hovedet og blev bevidstløs med det samme. Jeg når at skrige, men da jeg når hen til hende, kan jeg høre hendes hjerte slå, fortæller moren Mona Bjune til Ekstra Bladet om hændelsen.

I dag kan Martine gå og tale igen, men ulykken fik alvorlige konsekvenser for pigens hjerne, fordi hun ikke bar hjelm. Teenageren blev efter faldet sendt i dyb koma, og kort efter måtte norske læger på Ullevål sygehus kæmpe for pigens liv. 

Annonce:

Mistede hjernehalvdel
På grund af et stigende tryk i Martines frontale pandelap, måtte kirurger fjerne en del af hjernen.  Efterfølgende lå hun i koma i tre uger, mens lægerne ikke kunne fortælle familien, hvilken tilstand den ellers sunde og kvikke pige ville være i, når hun vågnede.

Det er den norske avis Tønsbergs Blad, der første gang skrev om Martines oplevelse.

Under hospitalsopholdet flyttede Martines forældre ind på stuen, og da hun endelig vågnede, var hun fortsat afhængig af en respirator for at kunne trække vejret. Hendes første tanke drejede sig kun om forældrene.

- Til sidst forstod en sygeplejerske, hvad jeg ønskede og gav mig en blok og en blyant. Det første jeg skrev var: Jeg holder af jer. Det fik mor og far til at bryde helt sammen, fordi de så vidste, at jeg stadig havde mit sprog, fortæller den nu 20-årige pige til VG.

I dag er Martine tilbage på rette spor og kunne i sidste uge tage sit kørekort færdigt, men skaden har ændret meget for den norske pige, der måtte se sit liv være på stand by i flere år.

Annonce:

- Jeg har lært, at man ikke skal undvære cykelhjelmen. Jeg glemte den den ene dag, og det fik mig til at svæve mellem liv og død, siger Martine Bjunes.

Hun har sammen med sine forældre valgt at stå frem med historien for at skabe fokus om brug af cykelhjelm.

- Hvis vi bare kan få en mere til at bruge hjelmen ved at fortælle historien, så er vi glade, fortæller Marines mor Mona til Ekstra Bladet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: