Massefyringer i Novo Nordisk: Derfor ryger så mange

Novo Nordisk forbereder sig til en langt mere usikker fremtid, vurderer analytiker. Se hele analysen her

Man går en mere usikker fremtid i møde. Hør mere her

Den danske medicin-gigant Novo Nordisk er i gang med en spareplan, som har strakt sig over flere måneder med flere fyringsrunder. I regnskabet for tredje kvartal 2018, som netop er offentliggjort, meddeler Novo Nordisk, at det drejer sig om 1300 medarbejdere, som er blevet eller skal fyres inden årsskiftet.

Novo Nordisk i Bagsværd. Foto: Stine Tidsvilde Erhvervsnyheder - 1. nov. 2018 - kl. 07:49 Dansk gigant med flere fyringsrunder: 1300 færre ved årsskiftet

Den store sparerunde skyldes ifølge Michael Friis, analytiker hos Alm. Brandt Markets, forskellige parametre, men samlet set, at man går en mere usikker fremtid i møde.

- Usikkerheden er stor. Verden er ikke lige så sikker, som den har været de sidste 15 år, hvor Novo har oplevet en enorm vækst. Det, vi ser lige nu, er, at Novo Nordisk tilpasser sig en lidt mere usikker fremtid.

Han peger blandt andet på, at kunstig intelligens rykker ind i farmabranchen og kommer til at erstatte mennesker, samt at de amerikanske myndigheder vil have priserne sænket.

- En farmavirksomhed er jo en enorm medarbejdertung virksomhed, så hvis man skal forberede sig på lavere indtægter næste år - allerede nu - så er det desværre på mandskabsfronten, man skal fyre, siger Michael Friis, analytiker hos Alm. Brandt Markets.

Tilpasser sig mindre vækst
Tidligere har Novo Nordisk vækstet 10-15 procent årligt, mens man nu oplever en vækst, der ligger omkring fem procent.

- Når man har enorm vækst, så skal man ikke tænke så meget på sine omkostninger, så kan man både have 'nice to have' og 'need to have'. I fremtiden skal Novo være mere letbenet og fokusere på 'need to have'.

Novo Nordisk skriver i en pressemeddelelse, at man arbejder på flere omstruktureringer på tværs af funktionsområder og landegrænser for at støtte de kommercielle aktiviteter.

- Ud over at der er nogle, der må forlade virksomheden, så bliver der også rykket en del rundt blandt medarbejderne. De skal derover, hvor der virkelig kan fokuseres på at tjene penge, siger Michael Friis.

Se hele analysen i videoen øverst i artiklen

37 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere