Max' familie splittes af udvisningsdom: 'Vi bliver pisset op og ned ad ryggen'

Familien Bendtsen har fået endelig afslag på familiesammenføring, og netop modtaget dato for moderen Iuliias udvisning

Max og Iuliia Bendtsen med datteren Alisa. Julia kom til Danmark for fem år siden. Nu har Højesteret afgjort, at hun skal rejse hjem til Ukraine den 9. januar. Foto: Privat
Max og Iuliia Bendtsen med datteren Alisa. Julia kom til Danmark for fem år siden. Nu har Højesteret afgjort, at hun skal rejse hjem til Ukraine den 9. januar. Foto: Privat

Max og Iuliia Bendsten har kun seks dage tilbage som lille dansk kernefamilie.

Kort før jul fik familien afslag på en ægtefællesammenføring, fordi Max har været på kontanthjælp efter en alvorlig trafikulykke i 2009.

Dermed har Højesteret afgjort, at han ikke lever op til kravene om forsørgerpligt, der siger, at en ansøger af familiesammenføring ikke må have modtaget kontanthjælp indenfor de seneste tre år.

Og selvom Max Bendtsen pådrog sig et handicap efter ulykken, og at Østre Landsret før har afgjort, at han af den grund blev udsat for diskrimination i forbindelse med sagen, har familien netop nu fået besked om deres endelige skæbne.

Iuliia kan ikke blive i Danmark, og må rejse tilbage til Ukraine den 9. januar.

- Her i morges sad vi bare sammen og græd. Det er et stort chok, men vi har alligevel brug for at kæmpe videre. Vi kan ikke forholde os til det, der skal ske om en uge. Det er sindssygt, fortæller Max til Ekstra Bladet.

Datteren afhængig af sin mor
Sammen har parret en halvandet år gammel datter, Alisa, som snart skal i vuggestue. Og det er netop deres fælles datter, der begrunder, at parret bør have lov til at blive sammen i Danmark, mener deres advokat Eddie O. R. Khawaja.

Ifølge ham bør det været et springende punkt, at deres fælles datter er afhængig af moderen Iuliia, fordi Max grundet sit handicap ikke kan tage sig af datteren selv.

Tidligere har EU-domstolen fastslået, at en borger fra et land uden for EU ikke kan udvises, hvis en unionsborger er afhængig af vedkommende. Og det er datteren Alisa i den grad.

Især hvis man spørger Max, der frygter en fremtid som alene-far hjemme i Danmark.

- Jeg ved det virkelig ikke, hvordan hverdagen ville se ud. Jeg kan under ingen omstændigheder tage mig af Alisa selv, så hun ryger nok i plejefamilie. Det ville vi aldrig klare, fortæller han og fortsætter: 

- Selv hvis min kone skulle væk i kun en uge, så ville jeg bryde psykisk sammen.

Efter beskeden om udvisning af moderen, Iuliia, er 1,5 år gamle Alisas families fremtid yderst usikker. Privatfoto
Efter beskeden om udvisning af moderen, Iuliia, er 1,5 år gamle Alisas families fremtid yderst usikker. Privatfoto

Kun problemer i udsigt
Netop på grund af deres fælles datter og ønsket om at holde sammen på familien, har Max og Iuliia overvejet at flytte sammen i Iuliias hjemland Ukraine.

Men også her vil udfordringerne hobe sig op for familien.

- Det er kun problemer, der kommer med alt det her. Max og Alisa skal i så fald ansøge om statsborgerskab i Ukraine, og det er kompliceret for Max at få et job, da hans sag skal begynde forfra, siger en bekymret Iuliia Bendtsen, før hun igen kalder systemet herhjemme for dybt absurd.

- Kan det være rigtigt, at man ikke kan have modtaget kontanthjælp førhen, fordi man er handicappet og så blive forelsket i en fra et andet land, spørger hun uden at forvente et svar.

Max takkede nej til førtidspension efter ulykken, der gjorde ham hjerneskadet tilbage i 2009. Det betyder nu, at hans familie splittes ad af en udvisningsdom. Privatfoto.
Max takkede nej til førtidspension efter ulykken, der gjorde ham hjerneskadet tilbage i 2009. Det betyder nu, at hans familie splittes ad af en udvisningsdom. Privatfoto.

'Er det her virkelig straffen?'
Og det er netop Max' fortid på kontanthjælp, der spænder ben for familiestrukturen.

Havde han tilbage i 2009 valgt at gå direkte på førtidspension efter ulykken, der sendte ham i koma og gjorde ham lam i højre side, så kunne parret med al sandsynlighed have siddet med en opholdstilladelse i dag.

Det vidste Max bare ikke dengang, da han takkede nej til førtidspensionen og valgte kontanthjælp.

- Jeg har kæmpet mig frem til at få et fleksjob efter mit uheld. Jeg sagde nej til førtidspension, fordi jeg var sikker på, jeg kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg sad jo i den kørestol, og besluttede mig for at rejse mig igen en dag. Alligevel bliver vi pisset op og ned af ryggen, siger han.

Fleksjobbet fik Max i 2015, da han blev ansat i XL Byg i Køge. Efter beskeden om udvisning undrer det ham særligt, at han hver dag hører politikerne tale om vigtigheden i at tage arbejde.

- Det giver mig en dårlig smag i munden, at systemet hænger sådan sammen, afslutter han.