Mays partifæller renses for snyd efter påstået heksejagt

En række konservative politikere er blevet undersøgt og renset for misbrug af midler under en valgkamp

(Foto: John Stillwell/PA via AP)
(Foto: John Stillwell/PA via AP)

En større gruppe medlemmer af premierminister Theresa Mays konservative parti slipper for et retligt efterspil i forlængelse af det britiske valg i 2015.

De var under mistanke for ulovlig bogføring under valgkampen.

May slår fast, at partiets medlemmer altid har opgivet udgifter efter reglerne i valgloven.

- Efter en omfattende undersøgelse har myndighederne bekræftet, hvad vi allerede vidste. Nemlig at de lokale udgifter blev rapporteret og opgivet, og kandidaterne gjorde intet galt, siger May ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed kan de britiske politikere, der var under mistanke, fokusere på det forestående parlamentsvalg 8. juni.

Valget i 2015 stod ifølge målinger til at blive et tæt og spændende opgør.

Men det endte med en knusende sejr til de konservative med tidligere premierminister David Cameron i spidsen. Labour led et sviende nederlag, og det sendte partiet ud i en stor krise.

Siden indledte politiet så en undersøgelse af aktiviteterne på Det Konservative Partis kampagnebus "Battle Bus".

Mistanken gik på, om udgifter til politiske aktivister på busserne bevidst blev opgivet under partiets nationale udgifter i stedet for under den lokale kandidats budget.

Kandidaterne har en maksimumsgrænse for udgifter. Mistanken var, at man ville snyde med denne ved at rapportere udgiften på et andet budget.

Et af parlamentsmedlemmerne, Karl McCartney, mener, at han og de andre var udsat for en heksejagt fra den britiske tilsynsmyndighed, som overvåger politikernes økonomi.

Vagthunden har ifølge avisen The Guardian tidligere pålagt konservative politikere bøder på 70.000 pund for registrering af udgifter.

McCartney kræver vagthunden afskaffet.