McDonald's om Ryanair-sag: Vær glad for overenskomst

Den amerikanske burgerkæde McDonald’s dukkede i 80'erne op i Danmark på samme måde som nu Ryanair: Med elendige arbejdsvilkår og total afvisning af fagforeninger. Men McDonalds tabte en langstrakt konflikt med den danske fagbevægelse, og det er kæden lykkelig for i dag. 

Følg Samfund

Det var hårdt presset og efter lang, faglig kamp, at den amerikanske burgerkæde McDonald’s i 1988 gav sig over for den danske fagbevægelse og måtte indgå en overenskomst med Hotel- og Restaurationspersonalets Forbund for de danske afdelinger af burgerkæden.

Læs også: Joachim B. om Ryanair-løn: Hvad kommer det os ved?

Fastfood-mastodonten havde op gennem firserne budt sine ansatte vilkår, som fra flere sider mødte hård kritik.

De indebar blandt andet, at ansatte kunne sendes hjem uden løn, hvis der ikke var kunder i butikken. Og at medarbejdere blev trukket i løn, hvis manageren vurderede, at de havde lavet for lidt.

McDonald's: Vi er meget glade for overenskomsterne

I dag er det flyselskabet Ryanair, der vil gøre sit indtog på det danske arbejdsmarked med vilkår, der er langt dårligere, end danskere er vant til. Og de har meldt klart ud, at fagforeninger skal blande sig langt uden om.

Læs også: Ryanair-ansat: 10.000 kr om måneden og ingen ferie

Men hvis det irske lavprisflyselskab skulle finde på at kontakte McDonald's for at få fif til, hvordan man kan modstå presset fra den danske fagbevægelse, vil de få en ganske anden reaktion.

Læs også: SAS: Ryanair kan knække vore medarbejdere

I dag er McDonald's nemlig meget tilfredse med at have tegnet overenskomst, lyder det fra Senior HR Manager hos McDonald’s Danmark Mette Hybschmann til Avisen.dk.

- Vi er meget glade for vores overenskomst og konstruktive samarbejde med det, der i dag er 3F. Det giver ro både i baglandet og udadtil, at vi har papir på, at vi har ordnede løn- og arbejdsvilkår, siger Mette Hybschmann.

Ordnede forhold skal tiltrække de bedste

McDonald’s lægger ifølge HR Manageren stor vægt på at være en værdibaseret virksomhed, der har udpeget mennesker som sin stærkeste ressource og prioriterer mangfoldighed højt.

Læs også: LO slæber Ryanair i retten

I den sammenhæng passer de ordnede arbejdsforhold godt, lyder det.

- Der er hård konkurrence om arbejdskraften i de små ungdomsgenerationer, og da vi gerne vil tiltrække de absolut bedste, er det vigtigt for os at kunne dokumentere, at vi har gode arbejdsvilkår og orden i sagerne, mener Mette Hybschmann.

En klar sag

Fagbevægelsens sejr over McDonald’s skyldes en stor folkelig opbakning, der var til fagbevægelsen i konflikten op igennem 1980'erne. Og den har betydet, at det er langt mere attraktivt at være McDonalds-medarbejder i Danmark end i burgerkædens moderland.

Det forklarer professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ipsen

- Det var den kæmpestore og rige amerikanske kæde, der kvitterede for ufaglærte danske unges hårde arbejde med en uanstændig løn. En klar konflikt, hvor man virkelig sejrede og opnåede det, at man kan leve at arbejde på McDonald’s i Danmark. Det kan man ikke i USA, siger han.

Læs også om forskelle og ligheder mellem McDonald’s og den aktuelle udfordring fra Ryanair:

Reklamechef: Ryanair er en gave til fagbevægelsen

Huskekage til Ryanair: Mc Donald's måtte tegne overenskomst

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter