- Alle der deltager i vores konkurrence kan afhente et gavekort på 99kr ved os når konkurrencen slutter d. 15-10-16.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det desværre også. På bare få timer har tusindvis af håbefulde danskere tagget venner og familie i et opslag fra 'McDonald's Rosengårdscenteret' i en såkaldt '5 års fødselsdagskonkurrence'.
Men siden er falsk, og det samme er konkurrencen.
- McDonald's Danmark har været ude at sige, at det er falsk. Vi har prøvet at anmelde den, men der er desværre ikke så meget at gøre, fortæller manager Mette Pedersen fra McDonald's Rosengårdscenteret til Ekstra Bladet.
Efter klovne-mareridt: McDonald’s fjerner Ronald McDonald
Flere har ringet til restauranten i forbindelse med konkurrencen. Men der er også nogle opmærksomme, som har forsøgt at sætte en stopper for fuskerne med venlige opkald.
- Der er nogle, der har ringet, for at fortælle om den falske konkurrence, siger Mette Pedersen.
Samtidig har restauranten også måtte advare mod konkurrencen på deres Facebook-side.
Tusindvis af interaktioner
Selvom den falske konkurrence kun har været i gang siden 14.30 onsdag eftermiddag, har den virkelig fået fart på på Facebook. Kort før 19.30 har mere end 3000 delt opslaget, mens det nærmer sig 500 kommentarer og 4000 reaktioner.
En del af forklaringen på den eksplosive spredning er 'konkurrencekravene'. Deltagerne bliver nemlig bedt om, at tagge dem, de har lyst til at dele deres præmie med. Og så er navnene dukket op i tusindvis af notifikationer og newsfeed i løbet af dagen.
Like-jægere tjener penge på døde børn
Bagmændene
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvorfor disse falske konkurrencer opstår. Og i de fleste tilfælde handler de ikke så overraskende om penge, og der findes to typiske typer af bagmænd.
- Den ene er unge mennesker, som egentlig bare synes, at det er sjovt at se, hvor mange likes de kan få og ikke har andre intentioner end det. Den anden er dem, som arbejder professionelt med det her og har til formål at få rekrutteret en masse folk til de her sider, siger Michael Lemberg.
Lemberg er ekspert i sociale medier og udviklingsdirektør i softwarevirksomheden Falcon Social og forklarer, man med siderne forsøger at drive folk rundt mellem sider.
- De linker til andre sider, som de driver, for at få folk med derover. Eller de linker til andre websites, som indeholder spam. For eksempel en sjov video med tusindvis af reklamer, som de tjener på, at man ser, lyder det fra eksperten.