Medarbejder klagede over manglende løn: Fyret fire timer efter

En butiksassistent fik ved en fejl ikke sin løn og klagede derfor til chefen. Fire timer senere fik hun sparket

Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Det er frustrerende ikke at få sin løn til tiden, men for en butiksassistent endte det ekstra grelt.

Det fremgår af en klage til Ligebehandlingsnævnet.

Hele sagen startede i januar 2019, da klageren og hendes kolleger ikke havde fået deres fulde løn for december. Det fik hende til at sende en sms til sin chef med et krav om at få sin løn og sin lønseddel. Men hun fik intet svar.

Dagen efter prøvede hun igen, og denne gang valgte hun at skrive, at hvis hun ikke fik sin løn inden fem dage, ville hun betragte kontrakten som misligholdt og arbejdsforholdet som ophævet, ligesom hun ville klage til Lønmodtagernes Garantifond.

Men så gik det galt. Fire timer senere dukkede hun op og blev fyret på stedet.

'Hun blev øjeblikkeligt fritstillet med den begrundelse, at tilliden var brudt på grund af dette krav. Ved brev af 7. januar 2019 blev klager således skriftligt opsagt i sin prøveperiode og fritstillet med syv dages løn. Der var i brevet ikke oplyst nogen nærmere begrundelse for opsigelsen,' skriver Ligebehandlingsnævnet i deres rapport.

Strid om handicap
Årsagen til, at klagen havnede på Ligebehandlingsnævnets bord, er, at den fyrede kvinde var ansat i et fleksjob, da hun var diagnosticeret med hypermobilitet samt ryg- og bækkensmerter som følge af bækkenløsning i graviditet.

Hun mener, at årsagen til fyringen var en forskelsbehandling på grund af handikap, mens ejeren af butikken havde et helt andet syn på sagen.

'Klager blev afskediget med den begrundelse, at tilliden mellem klager og indklagede var brudt. Der er enighed mellem parterne om, at dette var grunden til afskedigelsen. Der var således ikke tale en afskedigelse med baggrund i klagers handicap.'

'Der var indgået en aftale mellem klager og indklagede om, at den resterende løn, ud over et a conto beløb der allerede var blevet betalt, skulle udbetales hurtigst muligt og senest 10. januar 2019. Fejlen ved udbetalingen af lønnen for december måned havde ramt samtlige af butikkens ansatte og ikke alene klager,' skriver indklagede som årsag til fyringen.

Afvist
På et møde 9. oktober har Ligebehandlingsnævnet behandlet sagen, og de er nået frem til, at klager ikke får medhold i deres del af sagen.

'Butiksassistenten havde ikke påvist faktiske omstændigheder, der tydede på, at der var sket direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af handicap,' lyder det i afgørelsen.

Ligebehandlingsnævnet har dog ikke taget stillet til, om funktionærlovgivningen er blevet overtrådt, da det ikke hører under deres kompetenceområde.

Da alle Ligebehandlingnævnets sager behandles anonymt, har det ikke været muligt at finde frem til, hvilken butik der er tale om.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+