Medarbejdere hos Vestas er blevet syge af kemiske stoffer

Siden 2005 har der været 80 sager med sygdom som følge af arbejde på vindmøllegiganten

(Foto: Martin Lehmann)
(Foto: Martin Lehmann)

For omkring en måned siden rullede sagen om, at ansatte hos Siemens i Nordjylland havde fået eksem af deres arbejde på virksomheden. Selv efter få måneders ansættelse begyndte huden at blive irriteret af blandt andet det kemiske stof epoxy.

Nu viser det sig, at vindmøllefirmaet ikke har været alene om at have medarbejdere, som er blevet syge af jobbet. DR har fået en aktindsigt hos Arbejdsskadestyrelsen, som viser, at også Vestas har haft lignende sager kørende.

Helt konkret handler det ifølge DR om 80 forskellige sager siden 2005, hvor der er blevet anerkendt en form for allergisk eksem eller irritativ hudsygdom som erhvervssygdom blandt Vestas-ansatte. Derudover har der været fire andre sager.

DR har været i kontakt med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, som mener, at de ansatte er blevet syge af at arbejde med epoxy, der er et kemisk stof.

64 ansatte er blevet syge i løbet af de sidste 10 år. (FOTO: Heribert Proepper/AP) Samfund Ansatte i stor dansk virksomhed kronisk syge af farlig kemi

Vestas: Tryghed først
I et skriftligt svar til DR bekræfter Vestas, at der har været ansatte på fabrikken i Lem i Vestjylland, som har fået astma og eksem.

- Det er vores opfattelse, at vores løbende forbedringer af processerne gennem dialog og samarbjede er udtryk for, at vores medarbejderes sikkerhed og tryghed altid kommer først, skriver virksomheden til DR.

Selv om der er tale om 84 sager hos Vestas er det uvist, hvor mange personer sagerne involverer.

Clemens Bornefelt har efterfølgende uddannet sig som smed. Derudover driver han i dag en bar med sin kone (Privatfoto). Samfund Siemens-arbejder: Jeg var bare en brik i spillet

12-14 udbrud
Da det for to uger siden kom frem, at ansatte ved Siemens havde fået arbejdsskader som følge af deres job på fabrikken, kom Ekstra Bladet i kontakt med Tim Kristensen, der har arbejdet hos firmaet.

Han sagde dengang til Ekstra Bladet:

- Jeg sover ikke igennem om natten, fordi det kløer og kradser. Når jeg har store udbrud, ligner jeg en, der er blevet slået af Mike Tyson. Mine arme og ben ligner noget, der er løgn. Jeg får nok omkring 12-14 store udbrud om året.

Ifølge Tim Kristensens speciallæge-erklæring er eksemet kommet som følge af hans arbejde hos Siemens.

I sagen om Siemens har 64 ansatte fået sygdomsreaktioner som følge af deres arbejde.

Tim Kristensen arbejder i dag som pakkebud i DHL. Et job langt væk fra de farlige kemikalier, der resulterede i den voldsomme eksem (Privatfoto). Samfund Udsat for Siemens-kemi: Jeg må forlade rummet, når min kæreste lægger neglelak