Medie: Dansk erhvervskæmpe med i kæmpe skattelæk

Den tidligere Illum-ejer og danske forretningsmand, Harry Rosenberg, har solgt et selskab i Panama, skriver DR 

Ekstra Bladets journalist og data- ekspert, Heine Jørgensen, forklarer mere om sagen her

Det gigantiske læk fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama har en tydelig dansk vinkel.

Det kunne både Politiken og DR afsløre søndag, hvor det kom frem, at Danmarks største bank Nordeas afdeling i Luxembourg har skaffet mindst 369 anonyme selskaber til sine kunder via det omstridte advokatfirma.

DR sætter også et ansigt på en af de de involverede danskere. Den magtfulde forretningsmand, advokat og tidligere Illum-ejer Harry Rosenberg var i 2009 involveret i salget af det danske anpartsselskab Aps KBUS 8 nr. 2051's datterselskab til et selskab i Panama for én million kroner.

Mange prominente personer fremgår af lækkede dokumenter fra Mossack Fonseca i Panama. (Foto: AP) Samfund Filmstjerner og præsidenter i gigantisk skattelæk

32 millioner værd
I dokumentaren 'Det store skattelæk' stiller flere eksperter sig dog særdeles kritisk over for handlen. De eksperter, DR har talt med, vurderer nemlig, at selskabet var godt 32 millioner værd, da det blev solgt. Og hvis det er tilfældet kan det have været en metode at få penge ud af landet på uden at betale skat.

Tv-stationen beretter, at KBUS gik konkurs kort efter salget af datterselskabet, hvilket betød, at kreditorerne havde 100 millioner kroner til gode.

Et ældre billede af advokat Harry Rosenberg. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix)
Et ældre billede af advokat Harry Rosenberg. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix)

Ekspert: Kan føre til straffesag
Sagen er suspekt, da Rosenbergs kone var direktør i datterselskabet, som blev solgt 31 millioner kroner for billigt til et Panama-selskab, som Harry Rosenberg selv havde kontrollen over.

- Når nu konen sælger til manden, så er der interessefællesskab mellem de to parter, der handler med hinanden. Den frihed til at handle til de værdier, man synes, man vil handle til bliver sat til lidt ud af kraft, siger lektor i skatteret ved Aalborg Universitet, Thomas Rønfeldt i dokumentaren.

De mange millioner dokumenter viser, at Nordea har været flittig til at hjælpe kunder med at få stråmandsfirmaer i Panama. Foto: Colourbox Samfund Ekspert: Svært at fælde banker for Panama-finte

Dette bliver bakket op af en anden ekspert:

- Jeg kan sige det på den måde, at hvis man sælger en post for en million kroner til et udenlandsk selskab, og man godt ved, at værdien er væsentlig højere, og man gør det for at undgå at betale skat i Danmark, så kan skattemyndighederne kræve ekstra beskatning, og det kan føre til en straffesag, siger skatteadvokat Torben Bagge, der er ekspert i sager om skattely.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Harry Rosenberg gennem dennes advokat, men forretningsmanden har ikke reageret på henvendelserne.

Her ses den russiske præsident Vladimir Putin i selskab med vennen Sergei Roldugin (tv). Foto: Topfoto Samfund 13 milliarder kroner i skattely spores til Putin

  Foto: Colourbox Samfund Dokumenter: Nordea står bag skattelyselskaber

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

43 kommentarer
Vis kommentarer