Medie: Gigantisk atomubåd i pinlig hændelse

Ifølge Forbes militærekspert fik en gruppe vietnamesiske fiskere en ubehagelig overraskelse, da de pludselig kom i karambolage med en gigantisk kinesisk ubåd

Det er endnu ikke bekræftet, hvad der præcist skete, men her er det billede af hændelsen, der florerer på de social medier i Kina. Foto: Privat.
Det er endnu ikke bekræftet, hvad der præcist skete, men her er det billede af hændelsen, der florerer på de social medier i Kina. Foto: Privat.

Da en gruppe fiskere fra Vietnam sejlede ud for at finde dagens fangst, så var det formentlig fisk i massevis, de havde i tankerne. Men sådan gik det ikke.

Slet ikke.

Ifølge det amerikanske medie Forbes endte fiskerne med at få en 11.000 ton kinesisk atomubåd på krogen.

Hændelsen fandt efter sigende sted i september i nærheden af Paraceløerne, der er et område, som Kina og Vietnam har kæmpet om i årevis.

Men episoden er aldrig blevet beskrevet af de kinesiske medier. Det skyldes ifølge militærekspert H. I. Sutton, at det er en pinlig sag for den kinesiske hær.

Atomubådenes fornemmeste opgave er at forblive uset, men den koksede angiveligt i september.

'Atomdrevne ubåde med ballistiske missiler ombord kan operere flere måneder under vand i skjul. At vise sig ved siden af en anden nations fiskebåde er usædvanligt, og det antyder, at noget er gået galt.

'Noget så galt, at de vil ofre deres vigtigste opgave. At forblive i skjul. Denne type ubåd er ikke en type, som vil blive brugt til at vise muskler', skriver H. I. Sutton.

Farligt net
Ubåden på billedet er med al sandsynlighed en ubåde af typen 'Chinese Type 094' i Jin-klassen, og det er den nyeste i Kinas flåde.

Det er uklart, hvorfor ubåden rent faktisk afslørede sin position, men det er muligvis fordi, båden sad fast i fiskernes stærke net. Den slags kan gå helt galt, hvis man ikke kommer fri og i 1990 kostede det fire britiske soldater livet i en ulykke tæt på Skotland.

De gigantiske undervandsbåde findes der kun seks af.

125 kommentarer
Vis kommentarer