Medie: Medarbejder advarede FE-ledelsen flere gange

Chefer i FE blev ifølge kilder personligt advaret om, at oplysninger om danske statsborgere gik videre til den amerikanske efterretningstjeneste NSA

Ved du noget om sagen? Så kontakt Ekstra Bladets journalister fortroligt på Ryrso@protonmail.com

En medarbejder ved Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) advarede i flere omgange ledelsen om mulige ulovligheder i tjenestens tophemmelige spionsamarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA, som handler om at indhente informationer fra kommunikationskabler i Danmark.

Det erfarer DR Nyheder fra flere af hinanden uafhængige kilder med indsigt i sagen.

De gentagne advarsler blev givet i årene op til, at en eller flere whistleblowere i november sidste år valgte at gå til Tilsynet med Efterretningstjenesterne, hvilket for nylig udløste en historisk hård kritik af FE.

Medarbejderen advarede personligt både sektorchefen for indhentning, der er en højtstående officer, den tidligere topchef i tjenesten Thomas Ahrenkiel samt den nu hjemsendte FE-chef Lars Findsen, erfarer DR Nyheder.

Advarslerne byggede på grundige undersøgelser, som medarbejderen havde udført og samlet i en rapport. Ifølge DR Nyheders oplysninger dokumenterede rapporten, at FE gav amerikanerne adgang til informationer om danske statsborgere.

- Vedkommende beviste over for ledelsen, at der var danske data i det, man sendte videre til amerikanerne. Der var ikke tale om tilfældighedsfund, siger en af DR Nyheders kilder, der udtaler sig på betingelse af anonymitet.

- FE har indhentet mod danskere og givet det videre til en fremmed efterretningstjeneste, som man ikke har kontrol over, siger kilden.

De nye oplysninger føjer sig til den skandale, der kom frem, da Tilsynet med Efterretningstjenesterne for nylig gik ud med kritik af, at FE havde indhentet og videregivet en betydelig mængde oplysninger om danskes statsborgere.

- Problemet er, at ledelsen har skjult det for tilsynet og derved brudt deres oplysningspligt i en meget alvorlig sag, siger en anden kilde.

Ifølge Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, kan de nye oplysninger få afgørende betydning for en eventuel senere placering af ansvar i sagen:

- Hvis det er rigtigt, at der bliver begået ulovligheder, og ledelsen er ansvarlig, så er det embedsmisbrug, som man kan blive straffet for, siger han og tilføjer, at ansvaret ligger hos ledelsen, så snart de er blevet orienteret.

Det har længe været kendt, at FE samarbejder med NSA om indhentning og udveksling af oplysninger. Men det nye samarbejde, som medarbejderen advarede om mulige ulovligheder ved, er af nyere dato.

Der er ifølge DR Nyheders kilder tale om et overvågningsprogram, som blev taget i brug på et tidspunkt mellem 2012 og 2015, blandt andet for at få adgang til russisk kommunikation, der løber i kablerne.

Det store spørgsmål er, om der faktisk er blevet begået ulovligheder – og det er ikke så nemt at afklare. For den lov, der regulerer FE’s metoder, er elastik i metermål. Det fortæller forskningschef Pernille Boye Koch fra Institut for Menneskerettigheder, der har forsket i kontrollen med efterretningstjenesterne.

Men hvis der er tale om, at FE med åbne øjne har videresendt store mængde rådata indeholdende danske oplysninger, kan det være problematisk for tjenesten, vurderer hun:

- Vi er inde i en klar gråzone. Hvis udleveringen har et meget stort omfang, og man slet ikke har bekymret sig om, at der var informationer om danske statsborgere, der gik videre, så er det klart problematisk. Det kan godt vise sig at være ulovligt, men det kommer an på omstændighederne, siger Pernille Boye Koch.

Hverken den nu hjemsendte sektorchef for indhentning, den hjemsendte FE-chef, Lars Findsen, Forsvarets Efterretningstjeneste eller NSA har ønsket at svare på spørgsmål om sagen.

Thomas Ahrenkiel er ikke vendt tilbage på DR Nyheders forespørgsel. Det har heller ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

www.dr.dk/nyheder/indland/spionskandale-medarbejder-advarede-flere-gange-ledelsen-i-forsvarets-0