Medie: Myndighed vil lukke Danske Bank-filial

Estiske myndigheder vil lukke Danske Banks fillial i landet, skriver medie

Myndighederne i Estland vil lukke ned for Danske Banks afdeling i landet.

Det skriver Børsen på baggrund af en historie fra den estiske tv-station ERR, der er landets svar på DR. Og den oplysninger er nu bekræftet af det estiske Finanstilsyn. Det oplyser tilsynet i en meddelelse.

- Intet vil ændre sig for nuværende for kunderne i Danske Banks estiske afdeling, og alle kunde-kontrakter er fortsat i kraft, skriver finanstilsynet videre.

Danske Bank har fået sindende i kog hos flere danskere. Her er det organisationen Oxfam Ibis, der foreslår et nyt logo til banken. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Samfund Kan Danske Bank beholde danske?

Børsen skriver videre, at der afholdes pressemøde i Estland klokken 13.

Sagen kommer ovenpå mere end halvandet års skriverier om, hvordan der er blevet hvidvasket penge i Danske Banks filial.

Finanstilsynets formand David Lando frikender Finanstilsynet for ansvar i forbindelse med Danske Bank-skandalen. Foto: Ritzau Scanpix Samfund Finanstilsynet frikender sig selv

Efterfølgende er der ifølge Børsen opstået tvivl om, hvorvidt sagen ligger hos de estiske eller de danske myndigheder. Således har det danske Finanstilsynet frikendt sig selv. I en nylig udsendt pressemeddelelse lød det:

- Bestyrelsen vurderer, at Finanstilsynet igennem hele perioden 2007-2018 har levet op til sine forpligtelser som ansvarlig tilsynsmyndighed for Danske Bank og ageret i overensstemmelse med ansvarsfordelingen på hvidvaskområdet mellem Finanstilsynet og det estiske finanstilsyn (EFSA), siger Finanstilsynets bestyrelsesformand David Lando i pressemeddelelsen.

Ifølge sin egen rapport kan Danske Bank være blevet brugt til hvidvask for op mod 200 milliarder euro - omkring 1500 milliarder kroner - via sin estiske filial.

Filialen lod fra 2007 til 2015 store beløb flyde igennem sig fra personer og virksomheder fra det tidligere sovjetunionen. Det skete stort set uden kontrol og i samarbejde med ansatte i filialen.

Bankens egen rapport konkluderer, at der var sket betydelige fejl. Bankens undersøgelse fandt dog ikke, at banken havde brudt loven.

Rapporten konkluderede ikke, at der definitivt var sket hvidvask, men at det var en stærk mistanke.

Sagen har mere end halveret bankens markedsværdi. Som et direkte resultat af sagen har Thomas Borgen forladt posten som direktør. Ligeså har Ole Andersen forladt sin plads som formand for bestyrelsen.

Som følge af sagen foregår der en efterforskning af Danske Bank i flere lande. Herunder Danmark, USA, Storbritannien og Frankrig.

49 kommentarer
Vis kommentarer