Medie: Nordea hjalp russere med hvidvask af skattelypenge

Ifølge DR har Nordea for nyligt hjulpet rige russiske kunder med at hvidvaske penge i skattely. Flere eksperter kalder det ulovligt

Foto: Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Nordea fik hård kritik efter de seneste Panama-afsløring, og nu er den gal igen.

Det skriver DR Nyheder.

Ifølge mediet har Nordea for nyligt hjulpet en række rige russiske kunder med af føre penge tilbage fra skattely til Rusland. Og det får nu eksperter til at kalde det for decideret ulovligt.

- Det er hvidvask, fordi Nordea hjælper med at få den overførsel til at se ud som midler, der er ankommet til kundens land på lovlig vis, siger ekspert i banksektoren på Aalborg Universitet Lars Krull til DR.

DR's afsløring kommer efter, at journalistorganisationen ICIJ mandag aften offentliggjorde en database med en lækage af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

7,5 millioner rundt om Skat
Ifølge DR drejer den konkrete se sig om et russisk ægtepar, der i slutningen af 2015 ønskede at få 7,5 millioner kroner tilbage til Rusland uden at få problemer med de russiske myndigheder.

Og det var her Nordea trådte til med hjælp.

Nordea tilbyder i en mail et fiktivt lån, der kunne skjule, at der reelt var tale om penge fra et skattely. Det fremgår i en mail, som DR er i besiddelse af.

De penge, der nu dukker op på ægteparrets konto hos Nordea i Rusland, kan på dermed forklares som tilbagebetaling på et lån.

Nordea har ikke ønsket at kommentere sagen.

49 kommentarer
Vis kommentarer