Medie: Nordkoreanske tvangsarbejdere har bygget skib for dansk rederi

Sidste år afslørede DR og Information, at nordkoreanske tvangsarbejdere har været med til at bygge et skib til det danske forsvar - nu skriver Berlingske Business, at også et skib til det danske rederi Esvagt er blevet bygget med bryg af nordkoreanske tvangsarbejdere

Esvagt Njord er blandt andet bygget med nordkoreanske tvangsarbejdere. Foto: Esvagt
Esvagt Njord er blandt andet bygget med nordkoreanske tvangsarbejdere. Foto: Esvagt

19 nordkoreanske tvangsarbejdere har været med til at bygge skroget til skibet Esvagt Njord, der tilhører Esbjerg-rederiet Esvagt.

Det skriver Berlingske Business.

Rederiets administrerende direktør, Kristian Ole Jakobsen, understreger, at han ikke kendte til brugen af de nordkoreanske arbejdere.

- Det er fuldstændigt forbløffende oplysninger for os. Og jeg må bare understrege, at vi på ingen måder har haft mistanke om det, siger han til Berlingske Business, der har sine oplysninger fra en rapport fra det polske arbejdstilsyn.

Det danske rederi bestiller i 2014 skibet ved det norske værft Havyard. Skibet skal servicere en vindmøllepark ud for den engelske kyst.

Skibets skrog bliver bygget på det polske værft Nauta, der blandt andet skaffer arbejdskraft gennem vikarbureauet Alson.

60.000 nordkoreanere
Alson stiller blandt andet med 19 nordkoreanere, der er en del af et omfattende tvangsarbejde-program, hvor nordkoreanere sendes uden for landets grænser for at tjene penge til det sanktionsramte regime.

Flygter de udsendte nordkoreanere kan det få alvorlige konsekvenser for deres familier i Nordkorea.

Det anslås, at omkring 60.000 nordkoreanere lever som tvangsarbejdere rundt omkring i verden - blandt andet i Polen.

- I årevis er nordkoreanske arbejdere i Polen blevet udnyttet. Det er sket med velsignelse fra myndighederne, der gavmildt har delt arbejdstilladelser ud, mens de har vendt det blinde øje til de umenneskelige forhold, disse moderne slaver lever under, siger direktør for Human Rights Without Frontiers, Willy Fautré, ifølge DR til The Parliament Magazine.

Nordkoreas udenlandske tvangsarbejdere hiver flere milliarder hjem til styret om året. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP Samfund Den nordkoreanske slavehær: Her arbejder Kim Jong-uns udsendte

Byggede skib for Forsvaret
Sidste år afslørede DR og Information, at byggeriet af Forsvarets inspektionsfartøj Lauge Koch på samme måde var sket med brug af nordkoreanske tvangsarbejdere på et værft i Polen.

- Nordkoreanske arbejdere i udlandet er en vigtig kilde til hård valuta til at udvikle det nordkoreanske atom- og missilprogram, siger den sydkoreanske ambassadør i Danmark, Jai-chul Choi i den DR-dokumentar, hvor brugen af nordkoreanske tvangsarbejdere til konstruktionen af det danske forsvars-skib, afsløres.

- Hvis danske skatteyderes penge er brugt til atom- og missilprogrammet, så er det katastrofalt, tilføjer han.

Det norske værft Hayward afviser over for Berlingske Business at have haft kendskab til brugen af nordkoreanske tvangsarbejdere hos underleverandøren i Polen.

103 kommentarer
Vis kommentarer