Medie: Paris-terrorister planlagde flere angreb i Europa

Terrorangrebet i Paris sidste år var planlagt til at være langt større og at omfatte flere lande i Europa, skriver CNN

To gerningsmænd nåede angiveligt ikke at være med i angrebet på Paris, der i november sidste år efterlod 130 mennesker dræbt. Foto: Henning Hjort
To gerningsmænd nåede angiveligt ikke at være med i angrebet på Paris, der i november sidste år efterlod 130 mennesker dræbt. Foto: Henning Hjort
Følg Samfund

Terrorangrebene i Paris i november 2015 var bare en afskrabet version af en større plan om at slå til flere steder i Europa.

Det viser tusindvis af dokumenter, fotos og indsamlede oplysninger fra interne europæiske undersøgelser og kilder tæt på efterforskningen af angrebet i Paris, som CNN angiveligt har fået indsigt i.

Stoltenberg: Vi kommer til at vinde over terroren

Til sammen kaster oplysningerne nyt lys over den meget organiserede gren af Islamisk Stat, som planlægger angreb i Europa. Herunder, at der fortsat er styrker i Europa, som blot venter på instrukser fra deres overordnede i Syrien.

- ISIS er i gang med at øge sin planlægning af internationale angreb, siger Paul Cruickshank, CNNs terror-analytiker og redaktør af CTC Sentinel, som bidrog til undersøgelsen.

- De er også mere og mere sofistikerede i den måde, de gør det på. Det er opsat et indviklet, logistisk støttesystem for terroristerne (...) så de kan gennemføre terrorangreb, supplerer han.

Statsadvokat: Gerningsmand i Nice havde hjælpere

Holland og Frankrig var truet
Dokumenterne, CNN har fået indsigt i, viser angiveligt, hvordan Paris-terroristerne også skulle have angrebet Holland og flere andre steder i Frankrig - herunder shopping-områder og et supermarked i Paris.

Også Storbritannien skulle være udsat, hævder CNN, efter IS i stigende grad har forsøgt at infiltrere landet for også at udføre angreb her.

Artiklen fortsætter under billedet...

Terroristerne kommunikerede særligt via krypterede chat-tjenester, hævder CNN. Foto: Henning Hjort
Terroristerne kommunikerede særligt via krypterede chat-tjenester, hævder CNN. Foto: Henning Hjort

Det er særligt via sociale medier, at terroristerne planlægger angreb som det, der efterlod Paris og resten af verden i en blanding af chok og sorg.
Og de formodede Paris-terrorister brugte angiveligt også sociale medier såsom Viber, Telegram og WhatsApp, hvoraf flere er krypteret til sikker kommunikation.

En applikation lod endda terroristerne vælge deres eget telefonnummer, som gav dem mulighed for at skjule, hvem der ringede til dem og hvorfra.

- Krypterede chat-grupper har potentiale til at revolutionere terror-planlægningen ved at tillade, at alle mobiler koordinerer i realtid uden at personerne skal gå på kompromis med dem selv, fortæller Paul Cruickshank til CNN.

Anklager: Omar var inspireret af angrebene i Paris

De sociale tjenester bliver blandt andet også brugt til at udveksle logistisk rådgivning blandt terroristerne - herunder om ikke at bruge rigtige navne ved grænseovergange, samt hvordan man lettest sniger sig ulovligt over dem. Et tip var for eksempel at gemme sig i togets toiletter, skriver CNN.

Nye personer
Foruden en grundig indsigt i Islamisk Stats metoder har efterforskningen imidlertid også ført til helt konkrete resultater.

Ved hjælp af intensiv efterforskning har de europæiske sikkerhedsstyrker fanget to mænd; den algerisk-fødte Adel Haddadi og hans pakistanske rejsepartner, Muhammad Usman, som angiveligt skulle være rejst til Frankrig som syriske flygtninge med de to terrorister, der udløste selvmordsbomber uden for det parisiske stadion.

Artiklen fortsætter under billedet...

De formodede gerningsmænd var angiveligt rejst til Europa som syriske flygtninge, og flere terrorister har formentlig brugt samme rute efterfølgende. Foto: Henning Hjort
De formodede gerningsmænd var angiveligt rejst til Europa som syriske flygtninge, og flere terrorister har formentlig brugt samme rute efterfølgende. Foto: Henning Hjort

De to mænds rejse fra Syrien til Europa blev formentlig instrueret af en skyggefuld IS-leder i Syrien, der kun er kendt som Abu Ahmad.

- Abu Ahmad er nøglen bag de individer, i hvert fald udlændingene, som blev sendt til Paris for at udføre angrebene, siger Jean-Charles Brisard, præsident og formand for det franske analysecenter for terror, til CNN.

- Det er ham, der rekrutterede dem, og som fandt dem. Han var altid i kontakt med dem, supplerer han.

Ekspert: Ensomme ulve har sjældent direkte kontakt til IS

De mange dokumenter viser desuden, at Haddadi og Usman ventede på, at en tredje mand skulle slutte sig til dem, nemlig Abid Tabouni, som i dag er anholdt.

Terrorangrebene i Paris den 13. november sidste år ramte seks forskellige steder i byen. 130 mennesker blev dræbt, 89 af dem inde i koncertsalen, Bataclan.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?