Medie: Putins fætter stod bag hvidvask i Danske Bank

Den russiske efterretningstjeneste og præsidentens fætter var angiveligt yderst tæt på den hvidvaskning, der i længere tid fandt sted i Danske Bank Estland

Det var ikke hvem som helst, der stod bag den omfattende hvidvaskning, som i en længere periode fandt sted i Danske Banks afdeling i Estland, og som sidste år kom frem i offentlighedens lys.

Således skulle blandt andre folk fra den russiske efterretningstjeneste, FSB, og Vladimir Putins fætter, Igor Putin, være blandt bagmændene i svindlen, der omfattede adskillige millioner kroner, som blev hvidvasket igennem blandt andet Danske Banks afdeling i Estland.

Det erfarer Berlingske, der har fået adgang til den whistleblower-rapport, der i 2013 advarede Danske Banks ledelse om, at noget var helt galt i den estiske afdeling.

Samtidig har Berlingske fra flere kilder fået oplyst, at det blandt andet var Igor Putin, som man formodede var en af bagmændene, idet han var en del af ejerkredsen i banken Promsberbank, der stod bag en stribe selskaber, som brugte vesteuropæiske banker til at hvidvaske russiske penge, som var blevet anskaffet på ulovlig vis.

- Man troede ikke, at hvidvasksagen kunne blive mere alvorlig for Danske Bank. Det kunne den så alligevel. De nye informationer viser, at det her er en helt enestående sag med udenrigspolitiske perspektiver, som næsten overgår fantasien, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er ekspert i hvidvaskregler og direktør i Revisorjura.dk, til Berlingske.

Var 'bekymret' og forlod bank
Igor Putin har haft ledende roller i flere russiske banker - ofte nogen der har været forbundet med urent spil.

Da sagen begyndte at rulle internationalt sidste år, erklærede han dog sin uskyld og hævdede, at han ikke vidste noget om det, og at han tværtimod ville arbejde for at rydde op.

- Velinformerede kilder advarede mig om den rigtige situation i banken. Det bekræftede mine bekymringer. Da gik det op for mig, at det var uden for min kontrol at ændre den finansielle politik, så jeg besluttede at forlade bestyrelsen i banken, lød det i et brev sidste år, da han blev bedt om at forholde sig til sin rolle i banken RZB.

Fætteren til den russiske præsident har siddet på tunge poster i flere russiske banker. Særligt i udlandet er der tvivl om, hvorvidt det kun er rene forretninger der bliver begået. Foto: Fond-Putin.ru
Fætteren til den russiske præsident har siddet på tunge poster i flere russiske banker. Særligt i udlandet er der tvivl om, hvorvidt det kun er rene forretninger der bliver begået. Foto: Fond-Putin.ru
 

Danske Bank undersøger selv
Igor Putins far er lillebror til Vladimir Putin senior, den nuværende russiske præsidents far, og Igor Putin har derfor et særdeles tæt forhold til præsidenten.

Efter Igor forlod den problemfyldte RZB-bank, blev han af sin fætter indsat som formand i en fond, som står for at investere i den russiske industri på bedst mulig måde.

Samfund S: Danske Bank-sag er nu en skandale i særklasse

Igor Putin har foruden sin karriere i bankverdenen også gjort det som politiker, idet han har haft en fremtrædende rolle i Ruslands ledende parti, Forenede Rusland.

Den opsigtsvækkende sag har ikke haft nogen konsekvenser for nogen af de formodet involverede i Rusland, og for Danske Banks vedkommende oplyser de, at de stadig er i gang med en undersøgelse.

Sagen havde ellers kørt under radaren, indtil Berlingske sidste år løftede sløret for skandalen, hvorefter Danske Bank iværksatte en intern undersøgelse. Ingen offentlige myndigheder har dog kastet sig over at undersøge sagen, som altså først blev bremset af Danske Bank selv, efter at adskillige millioner var blevet udvekslet mellem virksomheder med falske regnskaber.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

41 kommentarer
Vis kommentarer