Medie: Studie viser Pfizer-vaccine begrænser smittespredning

Der er ikke dokumentation for, at vaccinerede ikke bærer coronasmitte. Studie tyder på, de fleste ikke gør

Sådan fungerer Moderna og Pfizers coronavaccine.
Følg Samfund

Det ser ud til, at coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech ikke kun begrænser markant, hvor mange coronasmittede som bliver syge.

I et indledende studie i Israel har vaccinen også vist sig at forhindre smittespredning i næsten 90 procent af tilfældene.

Det skriver Berlingske med henvisning til det tyske magasin Der Spiegel.

Indtil videre har der ifølge Sundhedsstyrelsen ikke været sikker dokumentation for, at vaccinerne også forebygger, at den vaccinerede kan være smittebærer.

Det vides altså ikke med sikkerhed, om vaccinerede kan smitte andre. Det forventes dog ikke at være tilfældet. Dokumentationen ventes ifølge styrelsen at komme, i takt med at vaccinationerne skrider frem.

Studiet i Israel er lavet i samarbejde med landets sundhedsministerium. Det er endnu ikke blevet gennemgået af eksterne forskere, skriver Berlingske.

Bekræftes resultatet i andre forsøg, vil det ifølge Christian Wejse, overlæge og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, være væsentligt. Resultatet giver 'god mening':

- Virologisk er det oplagt, at hvis du har et immunforsvar, som neutraliserer et virus, du får i kroppen, så har virus ikke mange muligheder for at kopiere sig i tilstrækkelig mængde til at give smitten videre til andre, siger han.

Også coronavaccinen fra AstraZeneca har vist sig at hindre smittespredning. For et par uger siden viste et studie, at den reducerer smitten med 67 procent.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Israel er det land, der længst fremme med at vaccinere sin befolkning mod ny coronavirus. Omkring halvdelen af landets befolkning har fået mindst ét stik af de to stik, der skal til, før man er færdigvaccineret.

Det har betydet, at en delvis genåbning søndag begyndte i landet. Vaccinerede, der med et pas kan dokumentere de to stik, kan nu få lov til at besøge blandt andet fitnesscentre og hoteller.

Ifølge Christian Wejse åbner det op for, at et vaccinepas kan bruges til noget fornuftigt, hvis resultatet af det israelske studie bekræftes andre steder.

- Et argument mod har været, at man ikke har kunnet være sikker på, om man nu alligevel kunne være smittespreder. Hvis det dokumenteres, at risiko for det er meget lav, står man pludselig et bedre sted, siger han.

Arbejdet med at vaccinere går markant hurtigere i Israel, hvor der bor tæt på ni millioner mennesker, end i Danmark. Her har knap fem procent af de 5,8 millioner indbygger fået mindst et vaccinestik.

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind