Annonce:
Annonce:

Medie: Trump krævede loyalitet af FBI-chef under privat middag

James Comey nægtede og nu mener den fyrede FBI-chef, at det er den reelle årsag til den brutale fyring

Annonce:
Følg Samfund

Flere detaljer omkring den opsigtsvækkende fyring af FBI-chefen James Comey begynder at komme frem. Præsident Donald Trump har kaldt den nu tidligere FBI-chef for en blærerøv, der ikke magtede jobbet.

Årsagen til fyringen var angiveligt, at FBI tumlede rundt i forbindelse med efterforskningen af Hillary Clintons private e-mail skandale.

Nu afslører den meget ansete avis The New York Times imidlertid, at præsident Donald Trump under en privat middag med James Comey flere gange spurgte FBI-chefen, om han kunne regne med hans ubetingede loyalitet.

Og den melding bliver nu bekræftet af den tidligere topspion hos FBI James Clapper. Clapper siger i et interview til tv-stationen MSNBC, at Comeys middagsmøde med Trump fandt sted i januar.

- Han var utilpas ved det, siger Clapper.

 

Middagen fandt angiveligt sted i Det Hvide Hus kun syv dage efter at Trump var udnævnt som præsident.

Kun Trump og Comey deltog i middagen.

Annonce:

Ifølge The New York Times kilder mener Comey, at netop dette middagsselskab er den reelle forløber for den brutale fyring.

Blev spurgt direkte
Efter at have talt løst om valget og om, hvor mange der havde overværet indsættelsen af Trump som præsident, skiftede præsidenten emne.

Ifølge avisens kilder spurgte Trump direkte Comey, om han kunne regne med hans ubetingede loyalitet. Hertil svarede Comey, at det kunne Trump ikke. Han tilføjede dog, at han ville være ærlig overfor Trump.

Svaret passede på ingen måde Trump. Senere under middagen vendte Donald Trump angiveligt tilbage til emnet og fastslog, at han havde brug for FBI-chefens loyalitet.

Comey svarede igen, at han ikke kunne love nogen form for loyalitet - kun ærlighed.

Herefter pressede Trump endnu engang på for at få en loyalitets erklæring.

Annonce:

Fortalte om episoden
New York Times baserer artiklen om middagen på flere kilder, som dog ikke vil stå frem i avisen. Kilderne har kendskab til sagen, fordi James Comey efter middags-selskabet fortalte dem om episoden. Det skete med pålæg om, at de under ingen omstændigheder måtte fortælle om sagen til andre, så længe Comey var chef for FBI.

Ifølge den amerikanske lovgivning må FBI-chefer på ingen måde lade sig kue af politisk pres og cheferne er sikret total uafhængig i forhold til den siddende præsident.

Foto: Sait Serkan Gurbuz/AP
Foto: Sait Serkan Gurbuz/AP
 

Det er velkendt, at Donald Trum gennem hele sin karriere har krævet en stor grad af loyalitet af sine ansatte og nærmeste omgivelser. Hvis han ikke har kunnet opnå den, så er folk blevet fyret på gråt papir.

Afviser pure
Det Hvide Hus afviser pure, at Donald Trump har afkrævet James Comey nogen form for loyalitet. Og i interviewet med NBC News, hvor Trump kalder Comey for en blærerøv, afviser Trump kategorisk, at spørgsmålet overhovedet kom op.

Trump fortæller til gengæld i interviewet, at Comey bad om at måtte beholde sit job som FBI-chef. Trump fortæller også, at han spurgte Comey, om han blev efterforsket af FBI.

Comey forsikrede Trump om, at det blev han ikke.

Annonce:

Når hele spørgsmålet om FBI-chefens loyalitet overfor Trump har påkaldt sig mediernes interesse, så hænger det sammen med, at FBI længe har efterforsket, om personer i Donald Trumps kampagne-stab under valgkampen havde kontakt med den russiske efterretningstjeneste og repræsentanter for styret.

Det var angiveligt russiske hackere, som offentliggjorde en lang række af Hillary Clintons e-mails. En sag som formentlig var med til at forringe Clintons muligheder for at vinde valget.

Ønsker efterforskning
Præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn måtte efter få uger på posten forlade jobbet, da det blev påvist, at han havde haft kontakter til den russiske ambassadør i USA.

Flynn er netop blevet stævnet fordi han har nægtet at udlevere nogle konkrete dokumenter, som kan kaste lys over sagen.

Både demokrater og republikanere er dybt bekymrede over fyringen af FBI-chefen. Mange frygter, at Trump forsøger at beskytte sig selv ved netop at hælde James Comey ud.

Selv siger Trump-staben, at man ønsker at få klarlagt alle detaljer i den spegede sag. Derfor skal FBI's efterforskning fortsætte.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: