Medie: Ung bortført amerikaner holdt skjult i Nordkorea i 12 år

Japanske medier påstår at have nye oplysninger om amerikanske David Sneddon, som har været forsvundet siden 2004. Amerikanske myndigheder indleder nu eftersøgningen i Nordkorea på ny

David Sneddon var 24 år gammel, da han forsvandt uden spor. Nu rygtes det, at han er blevet kidnappet af regimet i Nordkorea. (Foto: Privat)
David Sneddon var 24 år gammel, da han forsvandt uden spor. Nu rygtes det, at han er blevet kidnappet af regimet i Nordkorea. (Foto: Privat)
Følg Samfund

De pårørende til den forsvundne amerikanske Davis Sneddon, som forsvandt sporløst under en rejse til Kina i 2004, har nu muligvis grund til fornyet håb.

Ifølge Yahoo News Japan er den nu 36-årige amerikaner flere gange blevet set i levende live i Nordkorea. Sneddon er angiveligt blevet gift med en nordkoreansk kvinde. Sammen skulle parret have fået to børn, mens David Sneddon i de sidste 12 år har arbejdet som engelsklærer for Kim Jong-un og hans ansatte i hovedstaden Pyongyang.

Davids skæbne er ellers i mange år blevet fortalt helt anderledes. Ifølge rapporter om hans forsvinden faldt den dengang 24-årige mand i floden og mistede livet, mens han var på hiking-tur nær Jinsha River i det vestlige Kina i august 2004.

Det lykkedes aldrig politiet at finde Sneddons lig ved floden, og da de kinesiske efterforskere dengang løb tør for spor, lød konklusionen, at han måtte være faldet i døden ved floden Tiger Leaping Gorge.

Medie om Nordkoreas vanvid: Henretter søvnig minister med antiluftskyts

Kunne flydende koreansk
Selvom det i 12 år har været den officielle forklaring på David Sneddons forsvinden, har forældrene Roy og Kathleen Sneddon aldrig troet på, at deres søn er faldet i floden. De er begge klar over Nordkoreas ry for at kidnappe udlændinge, og er med det in mente overbevist om, at Kim Jong-ils regime har fundet deres søn interessant, på grund af hans koreanske sprogkundskaber.

David Sneddon har gennem flere år lært at tale både fuldstændig flydende koreansk og en lille smule mandarin under sine ophold som missionerende medlem af Mormonkirken i Østasien. Ligesom han tidligere har boet og arbejdet i Seoul i Sydkorea. 

Sagen er genåbnet
I 12 år har Sneddons familie forsøgt at få de amerikanske myndigheder til at genåbne sagen om forsvundne David, og nu er deres bønner imidlertid blevet hørt. I hvert fald har myndighederne besluttet sig for, at se nærmere på hans forsvinden efter henvendelse fra mange mennesker, der mener at vide, hvor han i virkeligheden befinder sig.

- Vi ved bare dybt i vores hjerter, at han er i live et sted, og vi må blive ved med at kæmpe, siger Davids mor, Kathleen Sneddon til Daily Mail.

Imidlertid kan hverken kinesiske eller amerikanske myndigheder dog bekræfte, at rygterne taler sandt, og at David er blevet bortført af regimet i Nordkorea.

Sådan vil Kim Jong-un lokke dig til Nordkorea

'Hjælp os med at få David hjem'
I et storstilet forsøg på at få deres søn hjem har familien Sneddon med forældrene i spidsen i flere år ført kampagne for at efterforske Davids skæbne til bunds.

I mere end et årti har Roy og Kathleen ledt efter deres søn blandt andet på rejser til Kina og altid med løbende opdateringer på deres hjemmeside helpfinddavid.com

I et blogindlæg fra 25. august skriver Davids far om deres svære situation:

- Kan I forestille jer, hvilken frustration og angst Kathleen og jeg oplever, mens vi indsamler yderligere information om vores søn.

- Vores mål er at sikre, at den amerikanske regering gør alt, hvad den kan, for at undersøge sagen, og bringe ham sikkert hjem, skriver de på hjemmesiden.

En anden ung amerikaner kom i uføre med det mystiske og lukkede regime, da han på et hotel i Pyongyang stjal et flag. Danmarks førende Nordkorea-eskpert Geir Helgesen fortæller om sagen her. 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag