Medie: USA afviser Danmark i striden om Thule-udbud

Striden om milliardkontrakten på Thule-basen i Grønland er juridisk og ikke politisk, ifølge USA's ambassade

Alt tyder på, at udenrigsminister Martin Lidegaards (R) anmodning om at suspendere Thule-udbuddet bliver afvist af USA.

Det skriver Finans.dk på baggrund af en kommentar fra Gavin Sundwall, talsmand fra den amerikanske ambassade i København.

- Gennemsigtigheden og integriteten i vores kontraktproces, som vi er bundet af, betyder, at det er de amerikanske retslige myndigheder, der må løse eventuelle problemer i forbindelse med gennemførelsen af Thule-basens vedligeholdelseskontrakt, siger han.

Den store servicekontrakt om drift og vedligehold af Thule-basen blev vundet af Exelis Services A/S, der er skuffeselskab ejet af amerikanske Vectrus.

Thule-basen på Grønland. 
(Foto: Polfoto) Politik EL: Lidegaards Thule-aktion er det eneste rigtige at gøre

Ifølge forsvarsaftaler fra 1950'erne skal kontrakten gå til et dansk eller et grønlandsk firma.

Den samlede værdi af kontrakten er 2,4 milliarder kroner, den træder i kraft ved septembers udgang og løber syv år.

Udenrigsminister Martin Lidegaard bad på et møde med den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, om at få udbuddet udskudt. Det er det amerikanske luftvåben, der har stået for udbuddet.

Samfund Thule-basen: Udenrigsministeriet afviste at hjælpe USA

Ifølge Finans' oplysninger mødes en delegation fra det amerikanske forsvarsministerium fredag formiddag amerikansk tid med den danske ambassadør i Washington i USA.

Herefter vil det amerikanske luftvåben, som ansvarlig for udbuddet, komme med en officiel udmelding omkring kontrakten, lyder det.

På mødet forventes USA at fastslå, at Exelis Services juridisk lever op til udbudsbetingelserne og dermed ikke kan fratages kontrakten.

Det amerikanske selskabs talsmand Kim Ruberg mener ikke, at der er tale om, at Exelis Services er et skuffeselskab.

Samfund Grønland vil kulegrave omstridt sag om Thule-kontrakt

- Det, der sker, når man byder på en opgave, er, at man laver et selskab i Danmark. Først hvis man vinder opgaven, begynder man at bygge det aktivt op. Sådan er det også, når danske virksomheder byder på opgaver andre steder i verden.

- Man starter relativt småt, måske kun med noget sekretærservice, og derfor har vi kun et lille kontor på Havnegade, sammen med mange andre virksomheder, siger Kim Ruberg.

0 kommentarer
Vis kommentarer