Medie: USA afviser Danmark i striden om Thule-udbud

Striden om milliardkontrakten på Thule-basen i Grønland er juridisk og ikke politisk, ifølge USA's ambassade

Det var striden om Thule-udbuddet, der var på dagsorden, da den danske ambassadør i Washington, Peter Taksøe-Jensen, fredag formiddag amerikansk tid mødtes med en delegation fra det amerikanske forsvarsministerium.

I en kort kommentar kalder ambassadøren mødet for "frugtbart". Kommentaren uddybes dog ikke. Det var ventet, at USA på mødet ville fastslå, at Exelis Services juridisk lever op til udbudsbetingelserne og dermed ikke kan fratages kontrakten.

Ifølge forsvarsaftaler fra 1950'erne skal milliardkontrakten for Thule-basen gå til et dansk eller et grønlandsk firma. Exelis Services har fået voldsom kritik for at være et skuffeselskab for et amerikansk firma.

Tidligere fredag kom det frem, at alt tyder på, at udenrigsminister Martin Lidegaards (R) anmodning om at suspendere Thule-udbuddet bliver afvist af USA.

Det skriver Finans.dk på baggrund af en kommentar fra Gavin Sundwall, talsmand fra den amerikanske ambassade i København.

- Gennemsigtigheden og integriteten i vores kontraktproces, som vi er bundet af, betyder, at det er de amerikanske retslige myndigheder, der må løse eventuelle problemer i forbindelse med gennemførelsen af Thule-basens vedligeholdelseskontrakt, siger han.

Efter mødet i Washington vil det amerikanske luftvåben, som ansvarlig for udbuddet, komme med en officiel udmelding omkring kontrakten, lyder det.

Det har den danske ambassade dog ingen kommentarer til.

Den store servicekontrakt om drift og vedligehold af Thule-basen blev vundet af Exelis Services, der er skuffeselskab ejet af amerikanske Vectrus.

Den samlede værdi af kontrakten er 2,4 milliarder kroner, den træder i kraft ved septembers udgang og løber syv år.

Det var på et andet møde, at udenrigsminister Martin Lidegaard bad den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, om at få udbuddet udskudt.

0 kommentarer
Vis kommentarer