Annonce:
Annonce:

Medie: USA's højesteret stemmer for at afskaffe ret til abort

I en indledende afstemning har USA's højesteret stemt for, at delstater ved lov må begrænse abortrettigheder

Retten til abort ser for alvor ud til at være truet, efter at et lækket dokument fra USA's højesteret viser, at et flertal har stemt for at omgøre dommen 'Roe mod Wade', som i 1973 sikrede retten til abort i USA, i en indledende afstemning. Foto: Ryan C. Hermens/Ritzau Scanpix
Retten til abort ser for alvor ud til at være truet, efter at et lækket dokument fra USA's højesteret viser, at et flertal har stemt for at omgøre dommen 'Roe mod Wade', som i 1973 sikrede retten til abort i USA, i en indledende afstemning. Foto: Ryan C. Hermens/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Knap 50 års føderal beskyttelse af kvinders ret til abort i USA kan snart være fortid.

I en indledende afstemning har landets højesteret nemlig stemt for, at hver enkelt delstat kan indføre lovgivning, der begrænser retten til abort.

Det skriver mediet Politico, som hævder at være i besiddelse af et lækket dokument. Dokumentet er en såkaldt vedtaget indledende holdning baseret på flertallet.

Beslutningen er ikke endegyldig, og dommere kan ændre holdning - og har før i tiden gjort det - i store sager, frem til få dage før retten skal komme med sin endelige afgørelse, skriver Politico.

Ifølge mediet står retten til at komme med sin endelige afgørelse inden for de næste to måneder.

Dokumentet er fra 10. februar, og det er ikke umuligt, at der er kommet ændringer siden, skriver Politico.

Annonce:

Står den nuværende holdning ved magt, står USA over for en enorm omvæltning, hvad angår kvinders rettigheder.

Afgørelsen vil i så fald være en omgørelse af en historisk højesteretsdom fra 1973 i en sag kendt som 'Roe mod Wade', der sikrede retten til abort i USA.

USA's højesteret udgøres af ni højesteretsdommere. Seks af dem er udpeget af republikanske præsidenter, mens tre af dem er udpeget af demokratiske præsidenter.

Politico er i kontakt med en kilde med indsigt i højesterets votering, og ifølge vedkommende skulle fem af de republikansk udpegede dommere have stemt for at omgøre 'Roe mod Wade'.

Den republikansk udpegede dommer, som ikke stemte for, var ifølge kilden John Roberts, som desuden er chefdommer i højesteret.

Flere amerikanske delstater har i løbet af de seneste år strammet abortlovgivningen.

Oklahoma, Texas og Mississippi har alle indført ny lovgivning, som gør, at kvinder kun kan få abort meget tidligt i graviditeten.

Annonce:

Præsident Joe Bidens regering har svaret igen med søgsmål mod flere af staterne, og i starten af december sidste år tog højesteret hul på diskussionen om, hvorvidt 'Roe mod Wade' skulle omgøres.

Det lækkede dokument vedrører specifikt sagen om delstaten Mississippis abortlovgivning.

I det lækkede dokument fra højesteret skriver den republikansk udpegede dommer Samuel Alito, at 'Roe mod Wade' tog voldsomt fejl lige fra begyndelsen'.

- Dens begrundelse var usædvanlig svag, og beslutningen har haft skadelige konsekvenser. Og i stedet for at bibringe en national løsning på abortspørgsmålet har Roe og Casey sat gang i debatten og skabt yderligere splittelse, skriver Alito.

'Casey mod Planned Parenthood' er en højesteretsdom fra 1992, som igen fastslog retten til abort.

Ifølge Politico er det første gang i højesterettens nyere historie, at et sådant dokument er blevet lækket, mens drøftelserne i højesteret stadig pågik.

Hverken højesteret eller Det Hvide Hus har ønsket at kommentere lækket.

FAKTA: Sådan er abortlovgivningen i USA

Et læk fra den amerikanske højesteret viser ifølge mediet Politico, at USA's højesteret er parat til at afskaffe den føderale ret til abort.

Et flertal har i en indledende afstemning stemt for, at delstater ved lov må begrænse abortrettigheder. I så fald vil dommen 'Roe mod Wade', som i 1973 gav kvinder i USA ret til abort, blive omstødt.

Dengang stemte syv højesteretsdommere for at tillade Norma McCorvey, der brugte navnet Jane Roe, abort, mens to var imod.

McCorvey var på det tidspunkt 22 år og gravid med sit tredje barn. Hun var en fattig, enlig mor, og hun ønskede ikke at få endnu et barn.

Afgørelsen var en milepæl, der fastslog, at en kvindes ret til abort er beskyttet af forfatningen.

I de seneste fire årtier har 'Roe mod Wade'-afgørelsen været omdrejningspunkt for utallige politiske, juridiske og moralske debatter om abort i USA.

Bliv klogere på USA's abortlovgivning her:

* Afgørelsen i 'Roe mod Wade' betød, at kvinder havde højesterets ord for at være garanteret retten til abort i det første trimester af graviditeten.

* Afgørelsen tvang efterfølgende 46 af landets delstater til at ændre deres abortlovgivning.

* Højesteret så igen på retten til abort i 1992 i sagen 'Casey mod Planned Parenthood', hvor retten til abort igen blev slået fast.

* De enkelte delstater kan foreslå og vedtage deres egne abortlove. Disse kan dog udfordres gennem retssystemet.

* Flere sydlige delstater har vedtaget love, der gør det muligt at sagsøge klinikker for tusindvis af dollar, hvis de foretager aborter.

* Abort er et særdeles betændt emne i USA. Modstanden er særlig stor i konservative delstater i Syden og Midtvesten. I mere liberale stater på øst- og vestkysten er folk i større grad for kvinders ret til abort.

* Siden 1973 er der blevet forsøgt indført flere end 1300 delstatslove, som begrænser eller forbyder abort.

Kilder: Politico, Guttmacher Institute og Cornell Law School.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: