Medier: Defekte implantater koster menneskeliv

En undersøgelse foretaget i samarbejde mellem 252 journalister fra 59 medier afslører, at der er alvorlige problemer med tilsynet med implantater, og at disse problemer har kostet mange mennesker livet

Brystimplantaters indhold bliver undersøgt. Arkivfoto: Claus Lunde/POLFOTO
Brystimplantaters indhold bliver undersøgt. Arkivfoto: Claus Lunde/POLFOTO
Følg Samfund

Patienter verden rundt lever med smerter, og mange har mistet livet som følge af defekte medicinske apparater, der har været tilladt på markedet på grund af manglende tilsyn, slap lovgivning og manglende gennemsigtighed.

Sådan lyder det ildevarslende resultatet af en omfattende undersøgelse foretaget af 252 journalister fra 59 medier i 36 lande.

Det rapporterer en række medier, herunder The Guardian, søndag aften.

Pacemakere, kunstige hofter, prævention og brystimplantater er blandt de medicinske genstande, som ifølge undersøgelsen har forårsaget skader og resulteret i, at patienter har været nødsaget til at undergå opfølgende operationer eller i værste fald mistet livet.

I visse tilfælde er implantater kommet på markedet, før de overhovedet er blevet testet på patienter.

Alene i Storbritannien er 62.000 sager om skadelig påvirkning forbundet til medicinske apparater mellem 2015-2018. En tredjedel af sagerne havde alovorlige følgevirkninger for patienten, og 1004 endte med dødelig udgang.

I USA har styrelsen for fødevare og medicin, FDA, samlet 5,4 millioner sager om skadelig påvirkning fra medicinske apparater.

83.000 af sagerne involverede dødsfald, og næsten 500.000 sager nævnte operationer, hvor man forsøgte at fjerne et objekt.

The Guardian oplister en række eksempler på fejl i implantat-markedet, der hvert år omsætter for 2,63 trillioner kroner.

  • Kunstige hofter bliver solgt til hospitaler, uden produkterne er blevet tilstrækkeligt klinisk testet.  
  • Patienter er afhængige af defekte pacemakere, selvom producenterne har kendskab til problemerne.
  • Myndigheder har godkendt implantater til behandling af diskusprolaps, der senere blev opløst i kroppen.
  • Kiruger indrømmer, at de ikke havde mulighed for at oplyse patienterne om risikoen ved implantater, fordi der manglede tilstrækkelig registrering.
  • Patienter i Australien er blevet tildelt implantater, der er blevet godkendt af myndighederne, alene fordi de er blevet godkendt i Europa.

The Guardian skriver, at afsløringerne rejser bekymring om, hvor godt apparater bliver gransket, inden de kommer på markedet, og hvorvidt myndighederne identificerer og reagerer på resultaterne hurtigt nok. 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind