Medier: Putins muskler var størst

Den russiske præsident Vladimir Putin fik mest ud af en aftale om våbenhvile i Ukraine, vurderer internationale medier

Få smil og ingen cigarer, da fire politiske topledere kom ud fra et lokale i den hviderussiske hovedstad Minsk efter 16 timers forhandlinger. (Video: AP)

Der var få smil og ingen cigarer, da fire politiske topledere kom ud fra et lokale i den hviderussiske hovedstad Minsk efter 16 timers forhandlinger. Lederne fra Ukraine, Tyskland, Frankrig og Rusland kom ellers ud med en god nyhed om en køreplan for fred i Ukraine.

De få smil skyldes måske, at der i virkeligheden var en vinder og tre tabere ved de fire landes aftale. Den russiske præsident Vladimir Putin vurderes af flere internationale medier til at være den suveræne sejrherre af de natlige forhandlinger.

Foto: AP Politik Hollande vrøvlede efter maraton-møde

Russiske tropper og udstyr har ifølge avisen Wall Street Journal væltet ind over grænsen til Ukraine, hvor de angiveligt har hjulpet separatister med at indtage over 500 kvadratkilometer fra den ukrainske hær siden september.

- Så er der et bedre tidspunkt for Vladimir Putin at aftale en våbenhvile, som konsoliderer hans militære erobringer, trækker politisk magt bort fra Kijev, (Ukraines hovedstad, red.) og holder Vestens sanktioner for døren, spørger lederskribenten på Wall Street Journal under overskriften 'Putins seneste sejr'.

Politik Slåskamp i Ukraines parlament: Her går de løs på hinanden

Våbenhvilen træder først i kraft søndag, og medierne vurderer, at separatister vil forsøge at indtage endnu mere territorium inden.

Otte ukrainske soldater dræbt og 34 andre meldes da også såret i kampe mod prorussiske separatister siden torsdag ifølge den militære ledelse i Kijev.

Krig & katastrofer Mange meldes dræbt dagen efter fredsplan for Ukraine

Samtidig lyder det ifølge de prorussiske separatister i Lugansk og Donetsk, at tre børn er dræbt i granatangreb, der har ramt en bolig. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass. 30 mennesker meldes såret i de to oprørskontrollerede regioner.

Putin og den ukrainske præsident Poroshenko så ikke hinanden i øjnene, da de trykkede hånd foran verdenspressen. Den amerikanske avis New York Times spørger, om kropssproget er udtryk for lille tiltro til aftalen. De fire ledere satte heller ikke selv navn på aftalen. Det er overladt til andre repræsentanter for landene og separatisterne.

En god morgen
Selv beskriver Putin den nye fredsaftale, som en god morgen.

- Det var ikke den bedste nat i mit liv, men set fra mit perspektiv, er det en god morgen, sagde Vladimir Putin, da lederne mødte pressen, ifølge det amerikanske netmagasin Slate.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, beskrev aftalen, som 'et glimt af håb, hverken mere eller mindre'.

Konflikten har ifølge FN kostet omkring 5500 menneskeliv det seneste år.

Der blev også indgået en våbenhvile i september 2014, men den blev krænket adskillige gange, inden den brød helt sammen mod slutningen af sidste år.

1 af 2 
2 af 2 Putin er kendt for at lade sig fotografere i bar overkrop, mens han opholder sig i naturen. Foto: AP: Dmitry Astakhov.
0 kommentarer
Vis kommentarer