Mega-møller skaber frygt

Dennis Søndergaard og hans børn er meget påvirkede af stort vindmølle-projekt i Brovst

Dennis Søndergaard Christensen med sønnen Alexander foran de eksisterende møller. De nye bliver over dobbelt så høje. Foto: René Schütze
Dennis Søndergaard Christensen med sønnen Alexander foran de eksisterende møller. De nye bliver over dobbelt så høje. Foto: René Schütze

Mens møllevingerne suser i det fjerne, sænker roen sig, når først man træder indenfor i det nedlagte landbrug, som ligger tæt på vindmølleparken Nørre Økse Sø ved Brovst.

Her bor Dennis Søndergaard Christensen, hans kone og deres tre børn.

De 23 gamle møller generer dem ikke. De har stået der, lige så længe som de har ejet huset.

Men i år erstatter ejeren Vattenfall dem efter planen med 11 nye møller, der med sine 150 meter er mere end dobbelt så høje som de gamle.

– Vores bekymring er ren og skær sundhedsmæssig. Vi frygter, at mega-møllerne vil gøre vores børn syge, eller at vi ikke kan holde ud at sove her om natten, siger Dennis.

Han giver ikke meget for den nye politiske aftale, hvor vindmøllenaboer får 5000 kroner skattefrit.

– Det batter jo ikke noget, som han udtrykker det.

Han føler, at der er meget langt fra beslutningstagerne på Christiansborg til hans hus uden for Brovst.

58 meter fra skillelinjen
– Det virker, som om de kunne bruge lidt praktisk arbejdserfaring. Politikerne burde komme herud og se tingene i virkeligheden i stedet for at sidde bag skrivebordet, siger Dennis, der selv er håndværker.

Vattenfall skal efter den nuværende ordning opkøbe de ejendomme, der ligger mindre end 600 meter fra nærmeste vindmølle.

Dennis, hans kone og deres tre børn har 658 meter.

– Linjen går lige her midt på marken, siger Dennis, mens han ryster opgivende på hovedet og peger på en usynlig streg en ejendomsmægler-spytklat fra familiens hus.

Hvis mega-mølle-projektet først bliver sat i gang efter de nye regler, der forventeligt træder i kraft 1. juni, rykker huset inden for linjen. Så kan Dennis flytte. Alligevel er han splittet.

Mød Poul Madsen i Brovst

Ekstra Bladet har journalister og fotografer over hele landet og har i disse dage åbnet en midlertidig redaktion i Brovst i Nordjylland.

Tre medarbejdere holder netop nu til i den nordjyske by i Jammerbugt Kommune for at skrive om de ting, der rører sig i lokalområdet - blandt andet kampen om mega-møllerne.

– Ekstra Bladet tager alle danskeres problemer alvorligt, og derfor er vi Brovst i denne uge. Der er brug for, at nogle tør, hvor andre medier åbenbart tier, siger chefredaktør Poul Madsen, der selv kommer til byen torsdag 9. janaur.

Mød ham mellem 12:30 og 14:00 i den nedlagte bagerforretning i Jernbanegade 6, hvor Ekstra Bladet har indrettet sig.

Har du ikke selv mulighed for at lægge vejen forbi den nedlagte bagerforretning, har Poul Madsen denne opfordring:

– Skriv til os på 1224@eb.dk, hvis du har brug for, at vi også kigger forbi din by eller undersøger din historie.

Poul Madsen er ansvarshavende chefredaktør for Ekstra Bladet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

– Så kan vi da komme herfra, ellers vil vi være stavnsbundet.

Men omvendt købte vi jo ikke stedet for at skulle flytte væk igen, forklarer han.

Flytter hvis de kan
Usikkerheden går især ud over parrets tre børn.

– Børnene spørger hele tiden, om vi skal flytte, men vi kan jo ikke give dem et svar.

Alle tre unger elsker at bo på landet.

– Alexander har sparet op til at købe sin egen traktor.

Det vil være så synd, hvis han ikke kan få den, fordi vi må flytte ind til byen, fortæller Dennis.

Men bliver mega-møllerne en realitet, og får familien en købsaftale på bordet, er de ikke i tvivl. Så flytter de. De tør ikke andet.

Borgmesteren svarer

Da politikerne i Jammerbugt Kommune stemte for mega-møllerne, skete det, efter at de havde modtaget 197 indsigelser. Her var mange bekymrede for støj, mennesker og dyrs helbred og fald i huspriserne.

På trods af indsigelser og massive protester stemte kommunalbestyrelsen og borgmester Mogens Gade (V) for 11 nye vindmøller ved Nørre Økse Sø.

– Hvorfor har I ikke lyttet til de indsigelser og protester, der har været?

– Vi har forsøgt at tage hensyn til de indsigelser, der er kommet fra borgerne og fra stiftet.

– Jeg ved da godt, at der er et ønske om, at vi skulle imødekomme det yderligere, og at der måske slet ikke skulle opstilles nogen vindmøller derude, Men der er jo faktuelt i forbindelse med høringen pillet møller ud af den oprindelige plan, men Danmark har opstillet en strategi i forhold til klima og bæredygtighed, og det er også en af de ting, vi må tage ansvar for lokalt.

– Kunne man ikke stille dem op et sted, hvor de ikke er til gene for borgerne? F.eks. på havet?

– Det er ikke det, det handler om. Det handler ikke om hav kontra land. Så må regeringen og Folketinget udpege nogle områder, der ligger ude på havet. Men skal vi nå de klimamål, skal der også opstilles landvindmøller.

– Det er ikke et enten eller. Det er et både og. Selvfølgelig er møller ude af syne på havet en god mulighed, som Staten så må sætte i gang.

– Hvad vil du sige til de borgere i området, der er bekymrede for deres helbred?

– Jeg vil sige, at vi må gå ud fra, at den lovgivning, der er, sikrer deres helbred. Hvor langt der skal være til beboelse, og hvordan hensynene skal være i forhold til støj, det er Folketinget, der opsætter de krav.

– Men selvfølgelig kan jeg godt forstå, at folk er bekymrede, og det har jeg respekt for.

Borgmester Mogens Gade. Foto: Bo Lehm/Ritzau Scanpix

John Lambertsen, Johnny Solberg og Jesper Sørensen er alle utilfredse med opstillingen af de kommende mega-møller, der bliver dobbelt så store som møllerne i baggrunden. Foto: René Schütze Samfund Raser mod mega-møller

LIVE

72 kommentarer
Vis kommentarer