Annonce:
Annonce:

Meldinger om brud på våbenhvile i ellers roligt Syrien

Damaskus og Moskva siger lørdag, at de vil respektere våbenhvilen, men fortsat bekæmpe Islamisk Stat og Nusra

Annonce:
Følg Samfund

Selv om der i vid udstrækning er mere ro på i det krigshærgede Syrien, end der har været i årevis, så er der, under et døgn efter at en våbenhvile er trådt i kraft, flere meldinger om brud på aftalen.

I Latakiaprovinsen meldte en oprørsgruppe lørdag morgen, at tre af deres medlemmer var dræbt af regeringsstyrker.

Lidt senere på dagen siger Fares Bayoush, leder af gruppen Fursan al-Haqq, at angreb fra regimet er ophørt nogle steder, mens de fortsætter i andre dele af landet.

Bliver det ved, kan det få den skrøbelige våbenhvile til at kollapse, siger han til nyhedsbureauet Reuters lørdag.

Lørdag eftermiddag skriver det syriske nyhedsbureau Sana omvendt, at et beboet område i den syriske hovedstad, Damaskus, er blevet ramt af raketter, som er affyret fra et område, der kontrolleres af oprørsgrupper.

Annonce:

Og i det nordlige Syrien melder kurdiske styrker, at de bliver angrebet af Islamisk Stat, som dog ikke omfattes af våbenhvilen.

Den syriske regering og op mod 100 oprørsgrupper har godkendt aftalen, som USA, Rusland og flere internationale stormagter har forhandlet sig frem til.

Den syriske regeringshær og Rusland vil respektere aftalen, siger de lørdag, men de vil fortsat bekæmpe de militante grupper al-Nusra og Islamisk Stat (IS).

Nogle af de oprørsgrupper, som Vesten anser for at være moderate, siger, at de frygter, at den udmelding vil blive brugt til at retfærdiggøre angreb mod dem.

FN's særlige udsending til Syrien, svenskeren Staffan de Mistura, har, inden våbenhvilen trådte i kraft, udtalt, at mindre brud på våbenhvilen er forventelige. Han opfordrer parterne til at afholde sig fra at starte nye kampe.

Et medlem af en af oprørsgrupperne sagde tidligere lørdag til Reuters, at regeringsstyrker kort affyrede artilleri mod en landsby i den nordlige Aleppo-provins.

Annonce:

Alligevel mener han, at frontlinjen var langt mere stille, end inden aftalen trådte i kraft.

- Det er roligt. I går på dette tidspunkt var der voldsomme kampe. Men folket er næsten sikre på, at regimet vil bryde våbenhvilen med begrundelsen om, at de vil have ram på al-Nusra. Man har kunnet høre lyden af helikoptere fra tidlig morgen, siger den unavngivne oprører.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: