Mellemøstkrise medfører laveste oliepris i 11 år

Der er ingen udsigt til, at der bliver sendt mindre olie på verdensmarkedet foreløbig, og det ses på prisen

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Konflikten mellem Iran og Saudi-Arabien sendte i første omgang olieprisen op ved ugens begyndelse af frygt for, hvad en eventuel eskalering kunne betyde for leverancerne.

Men nu er der tegn på, at stridighederne mellem de to olieproducerende mellemøstlande faktisk får olieprisen til at dykke i stedet.

Onsdag formiddag røg prisen på en tønde Brent-nordsøolie ned i 35,7 dollar, hvilket er det laveste niveau i over et årti. Faktisk har den ikke været lavere siden 2004.

Ifølge Michael Hewson, der er strategichef hos CMC Markets, skyldes det nye prisfald, at en aftale blandt Opec-landene om at reducere produktionen i et forsøg på at få prisen op, nu virker helt urealistisk.

- Lagrene bliver større og større, og spændingerne mellem Iran og Saudi-Arabien gør enhver aftale om en produktionsnedgang usandsynlig, siger han ifølge Reuters.

Selv om efterspørgslen på olie er støt stigende, så vokser udbuddet endnu hurtigere.

Amerikansk skiferolie har oversvømmet markedet de seneste måneder, samtidig med at Rusland på grund af en presset økonomi ikke holder sig tilbage med at sælge ud af beholdningerne, selv om priserne er lave.

Og med udsigterne til, at Iran efter lang tids fravær på grund af sanktioner, igen begynder at blande sig på verdensmarkedet, er der ikke udsigt til stigende priser lige foreløbig, selv om investeringerne i nye produktioner er reduceret kraftigt den senere tid.

7 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere