Mens Skat sov: Svindelsager eksploderede på få år

Kæmpebeløb gik gennem Skat, uden alarmklokkerne ringede. Ekspert undrer sig.

Ved du noget om sagen, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Det viser sig nu, at såvel antallet af udbyttesager som antallet af udbetalinger i Skat eksploderede fra 2013 til 2014, uden at det fik alarmklokkerne til at ringe hos Skat. Det viser et brev, som Skat har sendt til Folketingets skatteudvalg.

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der dansk udbytteskat på 27 pct. Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge SKAT om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Det er under disse udbyttebetalinger, der kan være sket under falske forudsætninger, hvilket kan betyde, at statskassen er blevet tørret for 6,2 milliarder kroner.

Skat oplyser, at myndigheden reagerede efter at have modtaget informationer fra en udenlandsk myndighed i juli og august. Men fra 2013 til 2014 steg antallet af de såkaldte refusionssager fra 33.861 til 41.764 sager. Samtidig steg antallet af sager vedrørende økonomisk kriminalitet fra 251 til 954 sager. Ubyttebetalingen stiger ligeledes fra 2,8 milliarder kroner til 6,1 milliarder kroner i perioden. Skat har sovet i timen, konkluderer skatteadvokat Torben Bagge:

- Det er relativt få sager, som involverer svindel. Samtidig er det forholdsvis meget større beløb, der har været svindlet for, end i de sager, hvor der ikke har været svindlet. Almindelig logik er, at man kontrollerer de store sager. Igen er det en indikator på, at Skat burde vågne op, siger Torben Bagge, skatteadvokat fra Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Samtidig fremgår det af en 2013-rapport fra Intern Revision under Skatteministeriet i 2013, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, at reglerne blev lavet om i starten af 2013, så alle danske virksomheder skulle indberette, hvilke udenlandske investorer, der blev udbetalt udbytte til.

'Skat bør sikre sig bedre imod, at der ikke sker uretmæssig refusion af udbytteskat. Muligheden herfor er blevet forbedret fra 1. januar 2013, hvor alle udloddende selskaber skal angive udlodningen og indberette oplysning om udbyttemodtager samtidig,' lyder det i rapporten.

Torben Bagge undrer sig:

- Det eneste Skat skal undersøge er, om det er rigtigt, at det udenlandske selskab er aktionær i et dansk selskab. De skal end ikke til udlandet for at undersøge det, siger Torben Bagge.

- Det burde være så let som at klø sig i nakken at undersøge dette. Det er jo bare at kigge på oplysningerne med, hvem der har fået udbytte, og se om selskabet har fået udbytte, siger Torben Bagge.

Skat oplyser gennem dens presseafdeling, at myndigheden ikke ønsker at kommentere sagen.

Ved du noget om sagen, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

 

1 af 2 
2 af 2 
141 kommentarer
Vis kommentarer