Mens vandstanden stiger: Beredskabet kontakter udlandet om hjælp

Beredskabsstyrelsen har været i kontakt med flere lande om mulig hjælp til oversvømmelser, oplyser operativ chef

Imens vandstanden stiger flere steder i landet, har Beredskabsstyrelsen nu været i kontakt med Tyskland, Sverige og England for at få hjælp.

Det oplyser Beredskabsstyrelsens operative chef på Twitter.

Ekstra Bladet har talt med Beredskabsstyrelsens operative chef, Lars Høg Schou, som oplyser, at Beredskabsstyrelsen i første omgang skulle have bekræftet, om landene har mulighed for at tilbyde hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

- Vi spurgte landende, om de kunne hjælpe, hvis det blev nødvendigt, eller om de selv bruger alle deres ressourcer. Landene har svaret, at de godt kan hjælpe, siger Lars Høg Schou til Ekstra Bladet.

Han oplyser, at udenlandske kræfter kan blive nødvendige, men at Beredskabsstyrelsen endnu mangler at få det fulde overblik.

- Nu begynder vandet at falde i Køge Bugt, og når vandet er rendt væk, så har vi overblik over, hvor mange steder, det er rendt ind. Så ved vi, hvor vi skal pumpe, og på den måde kan vi regne ud, hvor mange ressourcer, vi skal bruge, og om det bliver nødvendigt med yderligere assistance senere, siger Lars Høg Schou.

Stor pumpe indsat
Beredskabsstyrelsen har omkring klokken 19.30 onsdag aften indsat en lænsepumpe i Aabenraa, der kan pumpe 15.000 liter i minuttet.

Den operative chef forklarer, at det kan blive nødvendigt med flere af den slags pumper.

- I Tyskland har de pumper, som er magen til den pumpe, og det er en fordel. Vi kan få brug for noget materiale, og nogle folk, der kan betjene det, siger Lars Høg Schou

Beredskabsstyrelsen understreger over for Ekstra Bladet, at der endnu ikke er taget en endelig beslutning om, hvorvidt der er behov for assistance fra udlandet.

Værst på Amager
Klokken 18 var situationen mest kritisk på Amager, fortalte National Operativ Stab (Nost) på et pressemøde onsdag aften.

- Det er en meget alvorlig vejrsituation. Lige nu er det Østdanmark, der står for skud. Man skal holde sig væk fra vandet, også selv om man er kendt i lokalområdet, siger Per Jensen fra Rigspolitiet, som var en af repræsentanterne på pressemødet.

Rigspolitiet uddyber, at myndighederne på Amager kæmper for, at vandet ikke trænger igennem digerne.

Nost står for koordinationen mellem myndighederne i forbindelse med større hændelser, katastrofer og sikkerhedsmæssige trusler og består af repræsentanter fra forskellige myndigheder.

Endnu ingen evakuering
Ifølge staben er der endnu ikke sat nogen evakuering i gang i landet.

- Det er en beslutning, der skal træffes lokalt. Lige nu er der ikke noget, der tyder på det, men man kan ikke vide, hvordan det udvikler sig. Specielt ikke på Amager, lyder det fra Per Jensen.

I en national beredskabsmeddelelse oplyser Nost og DMI, at der i udsatte områder kan opstå strømsvigt som følge af oversvømmelserne.