Merkel minder grækerne om tidsfrist

Tonen over for Athen skærpes forud for krisetopmøde mandag. Tusk siger, at spil må vige for virkeligheden

Angela Merkel advarer Grækenland og landets premierminister, Alexis Tsipras, om, at en aftale skal være på plads, før de 19 eurolandes stats- og regeringschefer holder krisetopmøde mandag. (Foto:  Sven Hoppe og Julien Warnand/AP)
Angela Merkel advarer Grækenland og landets premierminister, Alexis Tsipras, om, at en aftale skal være på plads, før de 19 eurolandes stats- og regeringschefer holder krisetopmøde mandag. (Foto: Sven Hoppe og Julien Warnand/AP)

Forbundskansler Angela Merkel har advaret grækerne om, at en aftale mellem Athen og dets kreditorer skal være på plads, inden de 19 eurolandes stats- og regeringschefer holde et krisetopmøde mandag.

- Hvis det ikke er tilfældet, så vil det ikke være muligt at træffe beslutninger på topmødet, hedder det i en erklæring fra kansleren.

Portugals premierminister siger, at de europæiske ledere må forberede en fælles reaktion på en mulig græsk udtræden af euroen.

- Men landene i euro-zonen er i bedre stand til at håndtere en sådan krise, end de var, da gældskrisen var dybest, siger den portugisiske premierminister, Passos Coelho.

Han har ikke antydet, hvad en fælles reaktion skulle være.

Grækenlands nuværende hjælpeprogram udløber om 10 dage.

I Athen siger regeringen, at den stadig håber på, at en aftale kommer i stand i 11. time med de internationale kreditorer.

- De, som investerer i krise- og terror-scenarier, tager fejl, og det vil blive klart for alle, hedder det i en erklæring fra premierminister Alexis Tsipras' kontor.

Men der er rapporter om, at flere og flere grækere vil trække deres penge ud af bankerne. En milliard euro blev trukket ud af de græske banker torsdag. 1,6 milliard euro blev trukket ud i de to dage før.

De græske regeringsledere bliver samtidig kritiseret stadigt mere skarpt af de internationale kreditorer.

- Men vi kan kun have en dialog, hvis der er voksne mennesker i lokalet, sagde chefen for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, tidligere på ugen.

- Det kan ikke bare handle om røg og magi, tilføjede hun og gjorde opmærksom på, at IMF ikke kun er til for Grækenland, men at organisationen repræsenterer 188 lande.

- Grækenlands situation er ved at blive kritisk, fastslår EU-præsidenten, Donald Tusk, i en videoudtalelse fredag, hvor han forklarer, hvorfor han har indkaldt de 19 eurolandes stats- og regeringschefer til krisetopmøde i Bruxelles på mandag.

Donald Tusk siger, at spillet om, hvem der blinker først, og hvem der får skylden for et sammenbrud, må slutte. Dette er ikke et spil, men virkelighed med rigtige konsekvenser først og fremmest for det græske folk, understreger han.

25 kommentarer
Vis kommentarer