Merkel støtter EU's CO2-mål

Tyskland har et mål om CO2-reduktion på 55 procent i 2030. Det skal EU også have, siger Angela Merkel

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger tirsdag, at hun støtter EU-Kommissoinens oplæg til et fælles EU-mål for CO2-reduktion i 2030 skal være 50-55 procent i stedet for de nuværende 40 procent. Foto: Pool/Reuters
Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger tirsdag, at hun støtter EU-Kommissoinens oplæg til et fælles EU-mål for CO2-reduktion i 2030 skal være 50-55 procent i stedet for de nuværende 40 procent. Foto: Pool/Reuters
Følg Samfund

Tyskland, den største økonomi i Europa, har indtil videre ingen officiel holdning til, om EU skal skærpe et 2030-mål for reduktion af CO2.

Tirsdag siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, imidlertid, at hun støtter EU-Kommissionens udspil til en øget reduktion. Danmark og en række andre EU-lande har for nylig opfordret til dette.

Ambitionen delte Merkel tirsdag på det årligt tilbagevendende møde Petersberger Klimadialog. Kansleren tog første gang initiativ til klimamødet i 2010. I år deltager ministre fra 30 lande.

Det nuværende EU-mål for 2030 er 40 procent. Kommissionen har foreslået, at det ændres til 50-55 procent i forhold til niveauet i 1990, som er international standard.

Tyskland har allerede et nationalt mål om en reduktion på 55 procent i 2030.

Men da det fortsat er uklart, hvad et EU-mål skal betyde for medlemslandene i praksis, kan Tyskland med et øget EU-mål blive tvunget til at skærpe sit nationale mål.

Tyskland overtager EU-formandskabet i efteråret. Kansleren har allerede sagt, at klima kommer til at få en central placering i EU i det halvår.

I de investeringer, der er nødvendige efter coronakrisen, skal der også være fokus på klima, påpeger hun.

- Når vi stræber efter at lave stimulipakker må vi aldrig glemme klimaet, og vi skal sikre, at vi ikke sparer på klimatiltag, men at vi investerer i teknologier for fremtiden, siger Merkel.

Kansleren siger, at det er målet at overholde FN-aftalen fra Paris i 2015 trods det pres, som pandemien lægger på Europa.

Petersberger Klimadialog afholdes i år som videokonference. Det startede mandag og slutter tirsdag.

Den danske klimaminister Dan Jørgensen (S) opfordrede i marts sammen med 11 andre lande til, at EU skærper sit CO2-reduktionsmål i 2030 til 50-55 procent inden den næste FN-konference om klima.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+