Merrild bøjer sig - ændrer navn efter kritik

Merrild Kaffe ændrer navn på produktet 'Merrild Friskhøstet' efter indskærpelse fra Fødevarestyrelsen

Følg Samfund

20 måneder fra kaffeplantage til kaffekop er for lang tid til, at Merrild Kaffe må kalde sine bønner for 'friskhøstet'.

Det mener Fødevarestyrelsen, som siden efteråret 2014 har forsøgt at få kaffegiganten til at ændre navnet på produktet 'Merrild Friskhøstet', så kunderne ikke bliver vildledt i supermarkederne.

Men Merrild Kaffe har ufortrødent fortsat med at sælge kaffen som friskhøstet. Indtil torsdag, hvor EKSTRA's Maddetektiv fortalte om fupnummeret.

Nu har ledelsen hos Merrild pludselig valgt at følge Fødevarestyrelsens opfordring, der først blev sendt som skriftlig kritik i efteråret 2014, og som netop er blevet fulgt op af en indskærpelse.

- Merrild er ikke enig i indskærpelsen og har på intet tidspunkt modtaget klager fra forbrugerne. Målet med navneskiftet er at fjerne enhver potentiel forbrugertvivl om produktets høje kvalitet og lødighed, skriver Merrild-direktør Peter Falk i en pressemeddelelse.

Merrild fupper groft: Sælger gamle bønner i nye poser

Ekstra Bladets Maddetektiv, Christian Kloster, fortalte torsdag, at det er fup, når Merrild sælger kaffe under betegnelsen 'friskhøstet'. Nu reagerer Merrild og ændrer navnet- (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Ekstra Bladets Maddetektiv, Christian Kloster, fortalte torsdag, at det er fup, når Merrild sælger kaffe under betegnelsen 'friskhøstet'. Nu reagerer Merrild og ændrer navnet- (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
 

Fupnummer siden 2014
Reaktionen kommer, umiddelbart efter at EKSTRA's maddetektiv fortalte, at det er et fupnummer, når Merrild hævder, at kaffebønnerne i 'Merrild Friskhøstet' faktisk er friskhøstede.

Fup-kaffen har stået på butikshylderne siden marts 2014 – blandt andet i Dansk Supermarkeds butikker Føtex og Bilka, men ikke i Coop, der omfatter Brugsen, Kvickly og Fakta.

- Det skyldes blandt andet, at vi finder udsagnet ’frishøstet’ vildledende, siger Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, til Ekstra Bladet.

I efteråret 2014 henvendte Fødevarestyrelsen sig første gang til Merrild. Det fik kaffevirksomheden til at sende et modsvar, som man ifølge Peter Falk aldrig fik svar på.

- Derfor var Merrild af den overbevisning, at forklaringen var blevet modtaget positivt, skriver Peter Falk.

Merrild fortsatte derfor med at markedsføre og sælge sit fupprodukt.

Merrild-direktør Peter Falk er ikke enig i Fødevarestyrelsens beslutning, men bøjer sig alligevel. (Privatfoto)
Merrild-direktør Peter Falk er ikke enig i Fødevarestyrelsens beslutning, men bøjer sig alligevel. (Privatfoto)
 

Holdt høstfest
Først da Ekstra Bladet henvendte sig til Fødevarestyrelsen for at høre til sagen, skete der noget.

– Der skete en beklagelig it-fejl, som betød, at vi ikke fik sendt Merrild brevet, hvori der stod, at vi fastholdt at det var vildledende at betegne kaffen friskhøstet, indrømmer Henning Knudsen, chef i Fødevarestyrelsen.

Merrild har derfor i månedsvis holdt ’høstfest’ for at markedsføre bønnerne med ordene: ’Hos Merrild fejrer vi i disse dage, at høsten er i hus. Det betyder, at den nye høst af Merrild ’Friskhøstet hele bønner’ snart lander i butikkerne, lyder påstanden eksempelvis.

Efter omtalen i Ekstra Bladet har Merrild-ledelsen imidlertid besluttet at opgive kampen for navnet.

- Det vigtigste for os er, at forbrugerne har adgang til at købe kaffe i en høj kvalitet og med varierende, sæsonprægede smagsoplevelser fra seneste høst verden over, siger Peter Falk.

Det nye navn på 'Merrild Friskhøstet' bliver 'Single Origin'.

- Merrild er i tæt dialog med detailhandelen om håndtering af selve praktikken i navneskiftet, skriver Peter Falk.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+