Mandag morgen har Finans afsløret, at to ledende medarbejdere i energiselskabet Energi Danmark står til at dele mere end en halv milliard kroner.
Det sker, selvom de fleste danskere har haft store problemer med de høje energiregninger i kølvandet på krigen mellem Rusland og Ukraine.
Det får Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, op i det røde felt.
- Vi er i en situation, hvor danskerne er pressede og bliver bedt om at yde lidt ekstra. Så er det da mindste, vi kan forvente af energisektoren også. Men lige nu scorer de jo kassen på andres elendighed, siger han til Ekstra Bladet.
Bruges med forsigtighed
Formanden mener ganske enkelt, at det er moralsk forkert at udbetale bonusser i så store mængder, som det blev udlagt mandag morgen, at Energi Danmark ville gøre.
- Bonusser skal være en håndsrækning, så medarbejderne kan se, at de er anerkendt og har gjort et ekstraordinært arbejde. Men de skal bruges med forsigtighed, siger Morten Messerschmidt.
I løbet af 2022 fløj især el- og gaspriserne i vejret, hvorfor mange danskere har skullet gøre en ekstra indsats for at få tingene til at løbe rundt. Ifølge Morten Messerschmidt bliver der ikke gjort det samme fra energisektorens side.
- Danskere er pressede på økonomien på grund af de høje energiregninger, og så har vi en energisektor, der bare lader champagnepropperne flyve og udbetaler høje bonusser. Mens folk går fra hus og hjem, så ender pengene bare på direktørgangene, siger han.
Solcelle-Knud siger tak: Overskud på 702 mio.
Et sæt spilleregler
Meddelelsen om de høje bonusser fik partiformanden til at indkalde til møde med partierne bag energiforliget på Christiansborg i Energiministeriet, hvor partiformanden konfronterede energiministeren, Lars Aagaard (M).
- Ministeren lovede mig at indkalde branchen til drøftelser, så man kan sætte rammerne for, hvordan man udbetaler disse bonusordninger i fremtiden, siger Morten Messerschmidt.
Der er tale om et slags code of conduct, hvor man finder nogle spilleregler for, hvad god praksis er, og hvad bonusordningspolitikken skal være. Og partifomanden glæder sig over, at det var det, der kom ud af samtalen med ministeren og forligkredsen.
- Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået ministeren til at handle på det. Jeg regner med, det kommer til at skabe en større bevågenhed på det i fremtiden.
Bliver ikke udbetalt
Andel har tidligere sagt til Finans, at man ikke har tænkt sig at udbetale de store bonusser, der kritiseres. Det skyldes et loft.
'Aftalen, der var en kollektivt forhandlet bonusordning, var indgået af den administrerende direktør for selskabet på det tidspunkt (Jørgen Holm Westergaard, red.). Vi kan i den forbindelse understrege, at der ikke udbetales resultatbonusser for 2022 på hverken to- eller trecifrede millionbeløb, hvilket er indregnet i selskabets regnskab, der offentliggøres i starten af maj. Det er Energi Danmarks klare politik, at bonusser er med cap/loft – det har det været tidligere, og det er det fortsat', skriver kommunikationsdirektør Rikke Trikker.
De har dog ikke ønsket at udtale sig om, hvor mange penge de to medarbejdere så står til at få udbetalt.