Fagforbundet Metal er røget i intern strid, efter at fagforeningens forbundsformand Claus Jensen i Ekstra Bladet fredag meddelte sin støtte til kampflyet Joint Strike Fighter (JSF) fra selskabet Lockheed Martin.
Her slog forbundsformanden på tromme for, at den teknologiske udvikling, der følger med det amerikanske kampfly fra Lockheed Martin, vil give mest viden til Danmark.
Men så bombastisk en støtte til det amerikanske kampfly er uheldig, lyder det nu fra Egon Nykjær, medlem af hovedbestyrelsen og afdelingsformand i Dansk Metal Herning.
Fagboss kæmper for Lockheed Martin
Lockheed Martin er den eneste af de tre producenter, som ikke forpligter sig til at købe andre ydelser i Danmark, hvis selskabet vinder kontrakten. Blandt andet derfor mener afdelingsformanden, at de to andre kandidater er bedre.
- Jeg kan ikke se nogen jobmuligheder i Lockheed Martin ud over dem, som de allerede har lagt. De er ikke omfattet af modkøbsydelser, ligesom de andre er. De beholder jo alle rettighederne til flyet på fabrikken. Det er ikke nogen partnerskabsaftale, som man kender fra F-16, hvor man deles om det hele, siger Egon Nykjær.
Han peger samtidig på, at der lokalt i Herning-området samarbejdes med såvel Airbus som Boeing omkring andre projekter, og derfor er det ikke gavnligt, at toppen i Dansk Metal går ud aktivt og blander sig.
- Hvad synes du om, at Claus Jensen så bombastisk går ud anbefaler Joint Strike Fighter?
- Det bryder jeg mig ikke meget om set i forhold til det samarbejde, som vi har haft med de to andre selskaber her i området, hvor de har bidraget med en række forskellige ting: Vi har fået oprettet et forsknings- og udviklingscenter inden for den spontane industri i samarbejde med Boeing. Og vi har fået lavet udvekslingsaftale med Airbus, hvor vi kan få vores lærlinge i praktik, siger Egon Nykjær.
DR-koryfæ klager over kampfly-kritisk ekspert: 'Det her er personligt'
- Har du lagt dig fast på, om det skal være Airbus eller Boeing?
- Jeg kan se fordele ved dem begge, men det er klart, at vi har fået mest ud af samarbejdet med Airbus, og det er trods alt også et europæisk fly, så det er der, at jeg kan se de bedste muligheder.
- Vil du advare mod, at man vælger JSF?
- Ja, det vil jeg.
- Hvorfor?
- Jeg mener ikke, at de giver de samme danske arbejdspladser, som de andre to kan tilbyde. Og den anden ting er, at de to andre har en kæmpemæssig civilproduktion, og der er der langt flere arbejdspladser, end der er med militærfly.
- Vi ved, at der kører et stort lobbyarbejde omkring kampflyene. Har du været i kontakt med Airbus og Boeing forud for denne udmelding?
- Det har jeg jo været gennem flere år. Men det er på eget initiativ, at jeg retter henvendelse, og det er ikke koordineret med dem.
Arbejder for våbenindustrien: Tv-kendisser i krig om kampfly
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.