Metal-krig om kampfly

Hovedbestyrelsesmedlem advarer mod, at formanden støtter Joint Strike Fighter

Her kan du se Lockheed Martins reklamevideo for F-35

Fagforbundet Metal er røget i intern strid, efter at fagforeningens forbundsformand Claus Jensen i Ekstra Bladet fredag meddelte sin støtte til kampflyet Joint Strike Fighter (JSF) fra selskabet Lockheed Martin.

Her slog forbundsformanden på tromme for, at den teknologiske udvikling, der følger med det amerikanske kampfly fra Lockheed Martin, vil give mest viden til Danmark.

Men så bombastisk en støtte til det amerikanske kampfly er uheldig, lyder det nu fra Egon Nykjær, medlem af hovedbestyrelsen og afdelingsformand i Dansk Metal Herning.

Egon Nykjær, afdelingsformand i Metal Herning, går nu direkte i rette med forbundsformand Claus Jensen, der i sidste uge var ude og slå på tromme for flyproducenten Lockheed Martin, der står bag F-35. (Foto: Anders Brohus)

Claus Jensen fra Dansk Metal på talerstolen til Venstres Landsmøde tilbage i 2013. (Foto: Polfoto) Samfund Fagboss kæmper for Lockheed Martin

Lockheed Martin er den eneste af de tre producenter, som ikke forpligter sig til at købe andre ydelser i Danmark, hvis selskabet vinder kontrakten. Blandt andet derfor mener afdelingsformanden, at de to andre kandidater er bedre.

- Jeg kan ikke se nogen jobmuligheder i Lockheed Martin ud over dem, som de allerede har lagt. De er ikke omfattet af modkøbsydelser, ligesom de andre er. De beholder jo alle rettighederne til flyet på fabrikken. Det er ikke nogen partnerskabsaftale, som man kender fra F-16, hvor man deles om det hele, siger Egon Nykjær.

Han peger samtidig på, at der lokalt i Herning-området samarbejdes med såvel Airbus som Boeing omkring andre projekter, og derfor er det ikke gavnligt, at toppen i Dansk Metal går ud aktivt og blander sig.

- Hvad synes du om, at Claus Jensen så bombastisk går ud anbefaler Joint Strike Fighter?

- Det bryder jeg mig ikke meget om set i forhold til det samarbejde, som vi har haft med de to andre selskaber her i området, hvor de har bidraget med en række forskellige ting: Vi har fået oprettet et forsknings- og udviklingscenter inden for den spontane industri i samarbejde med Boeing. Og vi har fået lavet udvekslingsaftale med Airbus, hvor vi kan få vores lærlinge i praktik, siger Egon Nykjær.

Torsten Jansen er tidligere vært på 'TV Avisen', men arbejder nu som lobbyist for flyproducenten Lockheed Martin. Foto: Polfoto Politik DR-koryfæ klager over kampfly-kritisk ekspert: 'Det her er personligt'

- Har du lagt dig fast på, om det skal være Airbus eller Boeing?

- Jeg kan se fordele ved dem begge, men det er klart, at vi har fået mest ud af samarbejdet med Airbus, og det er trods alt også et europæisk fly, så det er der, at jeg kan se de bedste muligheder.

- Vil du advare mod, at man vælger JSF?

- Ja, det vil jeg.

- Hvorfor?

- Jeg mener ikke, at de giver de samme danske arbejdspladser, som de andre to kan tilbyde. Og den anden ting er, at de to andre har en kæmpemæssig civilproduktion, og der er der langt flere arbejdspladser, end der er med militærfly.

- Vi ved, at der kører et stort lobbyarbejde omkring kampflyene. Har du været i kontakt med Airbus og Boeing forud for denne udmelding?

- Det har jeg jo været gennem flere år. Men det er på eget initiativ, at jeg retter henvendelse, og det er ikke koordineret med dem.

I 'Jeopardy' havde Søren Kaster svarene og deltagerne spørgsmålene. Som direktør for Lead Agency mener han formentligt også at have svaret på, hvilket kampfly Danmark bør købe. (Foto: Polfoto) Politik Arbejder for våbenindustrien: Tv-kendisser i krig om kampfly

Metal-formand står fast: JSF er det bedste valg

Forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen er blevet ordknap, siden Ekstra Bladet bragte artiklen om hans anbefaling af Lockheed Martin i sidste uge.

Ekstra Bladet ville således gerne foreholde forbundsformanden den kritik, som afdelingsformand Egon Nykjær rejser af hans udtalelser. Men Claus Jensen vender ikke tilbage på Ekstra Bladets henvendelse. I stedet har han gennem presseafdelingen sendt følgende udtalelse på mail:

'Jeg har fuld respekt for, at der under vores lokalafdelinger kan være firmaer med særlige interesser i de enkelte flytyper. Vores opgave i Dansk Metal er at se på, hvad der skaber mest teknologiudvikling og beskæftigelse i hele Danmark. Her ser vi JSF som det bedste valg.'

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

118 kommentarer
Vis kommentarer