Københavns nye metrolinje er gang på gang blevet mødt med kritik.
Åbningsdagen for den længe ventede Cityring er ingen undtagelse. Så mens danskere stimlede sammen på Rådhuspladsen for at tage del i dagens planlagte festligheder, troppede en flok vrede demonstranter op ved trappen til den nye station bevæbnet med røde faner og flyers.
- Metroen er bygget på social dumping. Det er jeg beviset på. Da jeg kom til Danmark, troede jeg, jeg ville komme til et godt land med god løn og uden social dumping. Men sandheden er en anden, siger Robert Hnatiuk, der selv har arbejdet på metroen.
34-årige Robert Hnatiuk kom fra Polen til Danmark for at arbejde med sikkerhed. Han skulle være med til at sørge for, at der ikke skete nogen noget, men der var masser af arbejdsulykker, fortæller han.
Skattestyrelsen afslører millionsnyd på ny metrolinje
Dommen over Cityringen
På det ene år, han nåede at arbejde på metroen, var han også selv ude for en arbejdsulykke. I marts 2017 fik han en stor blok cement ned over sin venstre hånd.
- Jeg mistede næsten min hånd, men jeg er heldig. I dag kan jeg bruge den og stå her med banner og prøve at skabe forandring, siger han.
Må ikke gentage sig
Metrobyggeriet er uden tvivl Danmarks største sag om social dumping, hvor udenlandske medarbejdere bliver underbetalt, og dermed skaber det unfair konkurrence til dem, der arbejder under overenskomst.
Her er Metroens mange møgsager
Robert Hnatiuk er troppet op på Cityringens åbningsdag, fordi han håber på, at de samme møgsager ikke gentager sig ved byggeriet for de kommende metrostationer.
For nok står Citylinjen færdig søndag, og danskerne kan nu køre rundt og rundt mellem de 17 nye stationer, men næste metrobyggeri er allerede i fuld gang i København.
Metroen: Derfor kører vi ikke perfekt fra starten
Der skal gerne stå en metrostation klar i Nordhavnen i 2020, og Sydhavnen bliver fem metrostationer rigere i 2024.
For mange sager
Frank Jensen (S), overborgmester i Københavns Kommune, tager demonstranternes budskab alvorligt og erkender, at det har været et svært projekt.
- Der har været for mange sager om blandt andet social dumping, især i starten af projektet. Heldigvis har vi et godt system i Danmark, og vi har en fagbevægelse, der ikke finder sig i det. Nu har vi et selskab, som nu er blevet meget klarere på, hvad man skal gøre for at bekæmpe social dumping, siger han.
- Men folk skal have lov til at demonstrere, for der har været sager, og det skal man ikke bortforklare, slår Frank Jensen fast.
Se alle billederne: Sådan ser de nye metrostationer ud
Frank Jensen forsikrer om, at de tager erfaringerne med sig fra Cityringen, når de nye metrostationer i København bliver bygget. Både når det kommer til at give kompensation til naboer, der bliver generet af støj, og når det kommer til social dumping og arbejdsforhold.
- Det er en kamp, der forsætter. Den fortsætter for dem, der demonstrerer, for selskabet og for mig som overborgmester, siger han.