Annonce:
Annonce:

Metro-ledelse efter coronakritik: - Tal ikke med pressen

Byggeledelse i metrobyggeri fratager medarbejdere ret til at udtale sig efter kritik af håndtering af udenlandsk arbejdskraft

Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, kalder byggeledelsens mundkurv til medarbejderne ulovlig. Arkivfoto (byggeri ved Kongens Nytorv): Jonas Olufson
Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, kalder byggeledelsens mundkurv til medarbejderne ulovlig. Arkivfoto (byggeri ved Kongens Nytorv): Jonas Olufson
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Efter byggeledelsen i byggeriet af Sydhavnsmetroen på Elværksvej i København har fået ballade for at lade udlændinge arbejde på byggepladsen uden at gå i karantæne, har Metroselskabets entreprenør TUNN3L JV givet medarbejderne mundkurv på.

Det fremgår af en mail, Ekstra Bladet er i besiddelse af.

I mailen skriver ledelsen i TUNN3L JV til de ansatte - kontorfolk, byggeledere, ingeniører og håndværkere - at de ikke skal tale med pressen, og at de endda skal vare deres ord, når de taler og kommunikerer med hinanden på skrift.

'Husk, jeg er den officielle stemme for TUNN3L JV. Tal ikke med pressen. Når du skriver eller taler med kolleger eller en tredjepart, bør du vælge dine ord med omhu. Andre vil unægtelig og med overlæg fordreje dine ord,' skriver Ron Tzur, der er projektdirektør i TUNN3L JV.

Dokumentation

Her er mailen, hvor byggeledelsen beordrer medarbejdere til ikke at tale med pressen

Annonce:

Mailen er sendt, efter fagforeningerne 3F, Dansk Metal og El-Forbundet på baggrund af kritiske udsagn fra medarbejderne er gået sammen om en klage hos Arbejdstilsynet.

I klagen kritiserer fagforeningerne TUNN3L JV for, at udenlandske håndværkere fra blandt andet Spanien og Tyskland vader direkte ind på byggepladsen uden at gå i karantæne.

Metroselskabet har over for fagmediet Ingeniøren udtalt, at udenlandske håndværkere nu skal i karantæne i 14 dage, inden de kommer ind på byggepladsen.

Tikkende corona-bomber: - Det er rystende

Ifølge Henning Jørgensen, der er professor med speciale i arbejdsmarked ved Aalborg Universitet, er ledelsens udmelding en knægtelse af ytringsfriheden.

- I den her skrivelse er der ikke henvist til noget punkt i medarbejdernes ansættelseskontrakter, der fratager dem retten til at udtale sig i pressen.

- Derfor lyder det mere som en mundkurv, og det er ikke lovligt. Det er i strid med grundlovens paragraf 77 og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger han.

Annonce:

Spørger man Mogens Larsen, der er faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening, får mailen ham til at frygte, at TUNN3L JV har noget at holde skjult.

- Jeg kunne frygte, at der stadig kommer folk til og fra byggepladsen direkte fra hjemlandet uden at gå i karantæne. Jeg kan ikke vide det, men jeg bliver meget mere mistænksom, når folk får mundkurv på, siger han.

Coronafrygt på hospitalsbyggeri: 18 håndværkere sendt hjem

Mogens Larsen tror ikke, at dette er et enestående tilfælde. Han mener, at andre entreprenører bruger samme metoder, særligt over for udenlandsk arbejdskraft.

- Vi er bekymret over situationen, når man giver folk mundkurv på. Vi spørger os selv, om vi har fået hele sandheden, og det er selvfølgelig magtpåliggende for os, at kolleger kan udtale sig til den fri presse, siger han.

Det er ikke lykkedes Ekstra Bladet at få et interview med Ron Tzur til artiklen.

Hans sekretær oplyser, at han ikke udtaler sig til pressen.

Intet problem med mundkurv

Metroselskabet understreger i en mail til Ekstra Bladet, at de ikke ser noget problem med mundkurven:

’Det er naturligt for langt de fleste virksomheder i Danmark at have en politik for, hvem der udtaler sig officielt på virksomhedens vegne’, udtaler en kommunikationsansvarlig i Metroselskabet i en skriftlig kommentar.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

DAGENS EB+

Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: