Mette blev hjerneskadet i Tivoli: Fik et chok, da hun besøgte forlystelsen igen

En tur i Tivoli forvandlede sig på et splitsekund til et mareridt for 40-årige Mette Lemahieu, da en femårig dreng fløj ud af karrusellen Nautilus

I Tivoli kører Nautilus lystigt videre, mens Mette Lemahieu hverdag skal gå med følgevirkningerne fra ulykken. Video og redigering: Stine Tidsvilde

Ved du noget om sagen? Skriv direkte til journalisten bag her.

Mette Lemahieu havde sammen med familien glædet sig til at komme en tur i Tivoli i oktober sidste år, hvor årets Halloween-udstilling netop var åbnet.

Men turen skulle vise sig at forvandle sig til et mareridt og ændre Mette Lemahieu og familiens liv, da en femårig hollandsk dreng ud af oktober-himlen landede i hovedet på den 40-årige fynbo.

Flere meter frit fald
Den lille hollandske dreng var oppe at prøve forlystelsen 'Nautilus' sammen med sin mor. Men da de to befandt sig i cirka fire meters højde, faldt den femårige ud af karrusellen, mens den var i rotation.

- Vi står ved indhegningen til Nautilus og vinker til vores søn. Da karrusellen har kørt fire-fem omgange, bliver en lille dreng kastet ud, og jeg får ham i hovedet. Jeg fik et chok. Jeg troede, han skulle dø, fortæller Mette Lemahieu til Ekstra Bladet.

Omtumlet på jorden ligger de to chokerede gæster.

Mette har svært ved at orientere sig.

Den lille dreng græder, mens drengens mor øredøvende skrig fra vognen i Nautilus, der stadig spinder rundt, skærer gennem luften.

Flere gange om ugen må Mettes mand køre hende til forskellige former for behandling for sine skader. Behandlingen er dyr og kan mærkes i familiens økonomi Foto: Stine Tidsvild
Flere gange om ugen må Mettes mand køre hende til forskellige former for behandling for sine skader. Behandlingen er dyr og kan mærkes i familiens økonomi Foto: Stine Tidsvild

Hjerneskadet
Den 5-årige dreng slipper mirakuløst med knubs, mens det i dag et år efter ulykken ser anderledes dystert ud for Mette Lemahieu.

Af hendes lægejournaler fremgår det, at hun siden ulykken har været sygemeldt. Hun har fået en hjerneskade og døjer dagligt med nakkesmerter, hovedpine, depression og angst.

- I lang tid troede jeg, at der hele tiden faldt ting ned i hovedet på mig, og jeg holdt mig hjemme. Det er ikke kun mig, som ulykken har ramt, men også min datter på seks år og min søn på ni år. Jeg har ikke kunne være der for dem, som jeg gerne ville, fordi jeg har været så syg, fortæller Mette Lemahieu.

Artiklen fortsætter under grafikken

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

- Livsfarlig forlystelse
På årsdagen for ulykken havde familien derfor besluttet at tage i Tivoli for at blive 'gode venner' med karrusellen igen, som Mette udtrykker det. Turen skete som et led i den proces, som hun efterfølgende har været igennem for at komme tilbage til livet.

Men gensynet med Nautilus gik ikke, som familien havde håbet.

Til Mette og familiens store overraskelse, var der ikke ændret i forhold til sikkerheden på forlystelsen.

- Det er chokerende, at man kan gå i Tivoli, komme så slemt til skade for så at komme tilbage et år efter for at kunne konstatere, at der ikke er ændret på sikkerheden. Det er bare et spørgsmål om tid, før der sker en ulykke igen. Forlystelsen er stadig livsfarlig, siger Mette Lemahieu.

Myndighederne frikender forlystelse
Ulykken skete 24. oktober 2015. I dagene efter kunne Tivoli oplyse til Ritzau, at den tekniske rådgivningsvirksomhed Force Technology frikendte forlystelsen og Tivoli for al ansvar i forbindelse med ulykken.

Konklusionen blev, at den femårige dreng selv havde spændt sikkerhedsselen op og efterfølgende var hoppet ud af vognen, mens den befandt sig i luften.

Dermed fandt konsulentfirmaet ikke, at der var behov for yderligere sikkerhedsforanstaltninger omkring forlystelsen.

- Vi undersøger forlystelsen, men konstaterer, at der ikke er nogen fejl på den i forhold til, hvordan den har kørt tidligere og kørte i forbindelse med ulykken, siger siger driftsleder i Force Technology, Jens Dahlslund, til Ekstra Bladet.

- Ud fra afhøringer foretaget af politiet i kølvandet på ulykken, konkluderede vi, at drengen selv var hoppet ud, og det var på den baggrund, vi undersøgte forlystelsen og godkendte den til videre brug, forklarer han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Femårigs familie: Absurd
Det står i kontrast til en mail sendt fra den hollandske familie til Tivolis forsikringsselskab, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Heraf fremgår det, at den hollandske dreng var spændt fast i forlystelsen, men da sikkerhedsselen skulle holde både den femåriges mor og drengen selv fast, var selen løsere om den unge dreng.

Dermed kunne han rejse sig op.

'Da han rejste sig op, blev han straks slynget ud af forlystelsen', skriver familien og tilføjer 'Vi finder det absurd, at denne maskine stadig er i drift uden nogen sikkerhedsændringer. Uden ændringer vil det en eller anden gang ske igen'.

Frygter juridiske repressalier
Ekstra Bladet har talt med den hollandske familie, vis femårige søn var involveret i ulykken.

Herfra lyder det, at den femårige dreng - i modsætning til Mette Lemahieu - i dag har det godt og ikke lider af eftervirkninger fra ulykken.

Familien ønsker dog ikke at udtale sig yderligere om ulykken, da man via Tivolis forsikringsselskab har indgået et økonomisk forlig og frygter juridiske repressalier, hvis de står frem.

Tivoli beroliger: Ingen grund til bekymring

Fra Tivolis side lyder svaret, at man har fulgt både Politiet og Force Technologys anvisninger i kølvandet på ulykken.

I en mail til Ekstra Bladet skriver Tivolis pressechef Torben Plank blandt andet:

'For så vidt angår Nautilus blev forlystelsen i forlængelse af hændelsen med drengen i oktober 2015 fundet fuldt forsvarlig og godkendt af FORCE Technology, ligesom politiet konstaterede, at der ikke var noget at udsætte på forlystelsen eller Tivoli. Vi har derfor ikke ændret på forlystelsen. Der er, som procedurerne foreskriver, tydelige skilte ved forlystelsen, og personalet kontrollerer alle gondoler og seler inden start på turen,' lyder det i mailen.

- Familierne er kritiske over, at sikkerheden ikke er forbedret og at ulykken derfor kan ske igen. Kan du forstå deres bekymring?

'Det er en ulykkelig hændelse, så vi forstår forældrene. Vi følger nøje de instrukser og anbefalinger, som vi får af Force Technology, der er førende på deres felt. På baggrund af ovennævnte har vi ikke ændret på procedurerne. Forholdet er, at mindre børn skal ledsages af voksen eller af en person på minimum 14 år. Der er skilte, der anviser, og personale der informerer og checker, at sele er lukket ved start. Følger man som gæst instrukserne, er der ikke grund til bekymring,' skriver Torben Plank til Ekstra Bladet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

166 kommentarer
Vis kommentarer