Mette F. står fast: Sandsynligt med gradvis åbning efter påske

Statsminister Mette Frederiksen fortæller, at vi kigger ind i en gradvis åbning af Danmark efter påske

Mette Frederiksen luftede allerede i begyndelsen af ugen sine tanker om, hvordan man vil genåbne landet på den anden side af påske. Mandag præsenteres en mere konkret plan angiveligt. Video: Ritzau Scanpix.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder fast ved det, hun fortalte mandag på et pressemøde: Der er en åbning af landet i sigte efter påske.

- Det er absolut sandsynligt, at vi kigger ind i en kontrolleret, gradvis, stille og rolig åbning af Danmark efter påske, siger Mette Frederiksen i 21 Søndag.

Det kommer dog stadig an på, hvor gode danskerne er til at vise hensyn, holde afstand og spritte hænderne af.

Her finder du de vigtigste tal og viden om coronavirus. Samfund Corona i tal: Så mange er ramt i Danmark og verden

- Men alt står og falder ved hver enkelt dansker. Hvis vi ikke holder afstand til hinanden, så falder alt fra hinanden. Korthuset kan falde, og det vil falde hurtigere, end vi kan forestille os.

- Hvis vi slækker på det, så kan tallene pludselig eksplodere, siger hun.

Troels Marcher er helt med på, at de fleste er godt trætte af situationen. Hans bøn er, at folk holder ved, for ellers kommer coronakrisen bekendt jo til at tage meget længere tid. Privatfoto Samfund Togfører Troels: For mange ligeglade passagerer

Hun fortæller, at det endnu ikke er besluttet, om der mandag kommer et pressemøde om en gradvis genåbning af Danmark. De arbejder stadig på sagen søndag aften, og hun vil gerne have tid til at tale med Folketingets partier først.

Beslutningen om genåbning bliver baseret på sundhedsfaglige råd, understreger hun.

Verden er ændret
Hvornår samfundet er tilbage til det, vi kender, vil hun ikke sætte en dato på i 21 Søndag. Men hun tror ikke, at den hverdag, vi kender fra før coronakrisen, er tilbage inden for en nær fremtid.

- Vi kommer heller ikke til at kunne klumpe os sammen i tog og busser. Og vi kommer heller ikke til at stå tæt sammen og holder fester i lang tid, siger Mette Frederiksen.

Ekstra Bladet får flere henvendelser fra folk, der mener, at der op til påsken er alt for mange ude at handle. Privatfoto Samfund Bekymrede supermarkeder: For mange handler i grupper

Mette Frederiksen regner ikke med, at alle børn kan komme i skole på samme tid.

Flere gange i løbet af interviewet gentager hun, at det er hele verden, der er ændret.

- Verden er ændret. Verden bliver ikke det samme som før, siger hun.

Ivan Petersen hygger sig derhjemme med kæreste og diverse husdyr - f.eks. hunde og høns - men de kommer ikke med ud at handle. Kornsnoen, som ifølge pensionisten ikke er så farlig, blev han foreviget med i en dyrehandel. Foto: Privat Samfund Corona-bekymring i butikkerne: Ivan lader både dyr og fyr blive udenfor

Den nye virkelighed, verden står midt i, skal også spille spille en rolle, når der fremover skal laves politik, siger hun. For eksempel siger hun, at der både skal tages hensyn til beskæftigelse, virksomheder og klima og miljø.