Mette Frederiksens højre hånd var uegnet som chef

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, blev ifølge Ekstra Bladets oplysninger for flere år siden vurderet uegnet til at indtage en af de øverste stillinger i Justitsministeriet

Følg Samfund

Statsministeriets departementschef og Mette Frederiksens højre hånd, Barbara Bertelsen, havde en fremadstormende karriere, da hun i 2000'erne avancerede op gennem Justitsministeriet.

Men samme Justitsministerium begrænsede også Barbara Bertelsens muligheder, for ifølge Ekstra Bladets oplysninger blev hun i begyndelsen af 2010'erne vurderet uegnet til at være afdelingschef i Justitsministeriet.

Det var ifølge Ekstra Bladets oplysninger ikke under en konkret ansættelsesproces, men i forbindelse med de løbende vurderinger, ministeriets ledelse havde af udvalgte embedsmænd og deres mulige evner til at varetage funktionen som afdelingschef. 

Afdelingschef er niveauet lige under departementschefen, som er den øverste embedsmandsstilling i et ministerium.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Justitsministeriet ønsker ikke at kommentere sagen eller svare på, hvad der lå til grund for vurderingen af Barbara Bertelsen, men flere kilder, som Ekstra Bladet har talt med, fortæller samstemmende, at hun i Justitsministeriet tilbage i 00'erne gjorde sig bemærket som en hårdtarbejdende embedsmand, der dog havde sine svagheder og måtte 'bremses' i ny og næ.

Blandt andet beskrives hendes ledelsesstil som 'intimiderende og bedrevidende'.

Nåede ikke højere end kontorchef
Barbara Bertelsen indledte sine år på Slotsholmen i 1998 som fuldmægtig i Justitsministeriet, og især hendes arbejde i Visionsudvalget for fremtidens politi, der i 2005 lagde fundamentet for politireformen, blev bemærket og rost i Justitsministeriet.

Barbara Bertelsen steg derefter i graderne og var i slutningen af 00'erne både souschef og kontorchef i Justitsministeriets Politikontor, der normalt betragtes som et springbræt til en større stilling indenfor retsvæsenet eller et avancement til afdelingschef i ministeriet.

Men Barbara Bertelsen kom aldrig videre end kontorchef-niveau, og i 2012 forlod hos Justitsministeriet til fordel for en post som vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen.

Utraditionel vej til toppen

Modsat Barbara Bertelsens forgængere i Statsministeriet har hun ikke en lang fortid med en toppost i Finansministeriet.

Det var ellers tilfældet med de tre departementschefer, der indtog den øverste post i Statsministeriet i årene 1996-2020.

Både Christian Kettel Thomsen, Karsten Dybvad og Nils Bernstein havde alle en baggrund som departementschef i Finansministeriet, inden de indtog tilsvarende stilling i Statsministeriet.

Barbara Bertelsens cv:

2020- nu: Departementschef i Statsministeriet

2015-2020: Departementschef i Justitsministeriet

2012-2015: Vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen

2010-2012: Kontorchef i Økonomikontoret i Justitsministeriet

2009-2010: Kontorchef i Planlægnings- og Udviklingskontoret i Justitsministeriet

2008-2009: Kontorchef i Politikontoret i Justitsministeriet

2007-2008: Souschef i Politikontoret i Justitsministeriet

2004-2006: Fuldmægtig i Justitsministeriet

2003-2005: Sekretær for Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi

2001-2003: Fuldmægtig i Statsministeriet

1998-2000: Fuldmægtig i Justitsministeriet

Kilde: Justitsministeriet

 

En tidligere embedsmand fortæller til Ekstra Bladet, at det på daværende tidspunkt var helt normalt, at man forlod systemet, hvis man ikke længere kunne avancere.

Justitsministeriets daværende departementschef, Anne Kristine Axelsson, har ikke ønsket at kommentere sagen.

Tre forsøg på at rekruttere Barbara Bertelsen
Justitsministeriets vurdering af Barbara Bertelsens evner som topembedsmand afholdt dog ikke Mette Frederiksen i at rekruttere embedsmanden, da Mette Frederiksen som justitsminister i 2014 skulle bruge en ny departementschef.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Mette Frederiksen havde som beskæftigelsesminister stiftet bekendtskab med Barbara Bertelsen under lærerkonflikten i 2013, hvor Bertelsen repræsenterede arbejdsgiversiden, og den daværende socialdemokratiske regering forsøgte ifølge bogen 'Mette F.' af journalisterne Bent Winther og Peter Burhøi dengang i to omgange at hente Barbara Bertelsen ind i Justitsministeriet.

Først i tredje forsøg lykkedes det, og Barbara Bertelsen, der tidligere var vurderet uegnet til at være afdelingschef i Justitsministeriet, blev i februar 2015 hentet af Mette Frederiksen ind som ny departementschef. I stedet for Anne Kristine Axelsson.

Statsministeriet og Barbara Bertelsen har ikke ønsket at besvare Ekstra Bladets henvendelse i sagen, og det er således uvist, om Mette Frederiksen kendte til den tidligere vurdering af Barbara Bertelsens egnethed som topembedsmand.

Det har således heller ikke været muligt at få oplyst, hvordan en embedsmand, der tidligere er vurderet uegnet, senere kan indtage den øverste post i samme ministerium.

Comeback som 'outsider'
Ekstra Bladet har præsenteret sagen for professor i forfatnings- og forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.

Han kender ikke til den konkrete egnetheds-vurdering fra Justitsministeriet og betoner, at han intet har at udsætte på Barbara Bertelsens faglige egenskaber.

Men hun var en 'outsider', da hun i 2015 blev hentet ind som departementschef i Justitsministeriet efter tre år som vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen, siger han.

- Det var lidt af en revolution, at hun kom ind i Justitsministeriets departement, og det var i en situation, hvor der var et magt-tomrum efter Anne Kristine Axelsson og Christiania-sagen. Man kan godt sige, at Barbara Bertelsen kom ind uden om det normale system, siger Frederik Waage og tilføjer, at man ikke havde en naturlig afløser for den afgående Axelsson som ministeriets øverste embedsmand, fordi det normale rekrutteringssystem var sat ud af kraft.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Anne Kristine Axelsson blev i 2015 erstattet af Barbara Bertelsen i Justitsministeriet. Det skete efter den såkaldte Christiania-sag. Foto: Ritzau Scanpix
Anne Kristine Axelsson blev i 2015 erstattet af Barbara Bertelsen i Justitsministeriet. Det skete efter den såkaldte Christiania-sag. Foto: Ritzau Scanpix

- Den almindelige måde var at supplere med folk internt eller med folk, som man havde haft i kikkerten i mange år. Men der kom hun populært sagt ind som en outsider. Selvom hun havde været ansat i Justitsministeriets departement, syntes hendes styrker at ligge i ledelse, ikke i den juridisk sagkundskab, hvilket ellers plejer at være en afgørende del af stillingsbeskrivelsen for en departementschef i Justitsministeriet, siger han.

Håndplukket af Mette Frederiksen

Håndplukket af Mette Frederiksen
Statsminister Mette Frederiksen har i de seneste uger været under massiv beskydning i både mink-sagen og for en omstridt sms-praksis, og det kan hun i høj grad takke eller bebrejde sin departementschef, Barbara Bertelsen, for.

Det var således hende, der under minksagens hektiske dage i november 2020 bombaderede chefkollegerne på Slotsholmen med natlige sms'er, og det var Barbara Bertelsen, der i sommeren 2020 rådgav Mette Frederiksen til at slette sine sms'er.

Mette Frederiksen har dog aldrig vaklet i sin tillid til topembedsmanden i det parløb, som har tråde tilbage til 2013, hvor lærerkonflikten smedede de to sammen.

Mette Frederiksen så dengang Bertelsen som et af Slotsholmens mest lysende talenter, og i 2015 blev de kolleger, da Barbara Bertelsen blev hivet ind som departementschef i Justitsministeriet.

Under ansættelsesforløbet skulle Barbara Bertelsen tale med en erhvervspsykolog om den mobning, hun som barn havde været udsat for i skoletiden i Esbjerg.

Det fremgår af forfatter Anne Sofie Kraghs reportagebog 'Det første år' om Mette Frederiksens første år som som statsminister.

Erhvervspsykologen konkluderede ifølge bogen, at Bertelsen havde vendt mobningen til en styrke og nu besad en evne til at stå alene, selv om det stormer, og det var medvirkende til, at hun fik jobbet i Justitsministeriet.

I Justitsministeriet knyttede Mette Frederiksen og Bertelsen et særligt bånd, og igen i 2020 blev Barbara Bertelsen håndplukket af Mette Frederiksen. Denne gang som landets øverste og mest magtfulde embedsmand i Statsministeriet.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde